Gezondheid

GD onderzoekt test CAE

GD onderzoekt op het moment een confirmatietest voor caprine artritis encephalitis (CAE). Deze test wordt ingezet om dubieuze of positieve testuitslagen te bevestigen. Dit staat te lezen op de website van GD.
In 2014 heeft GD vijf commercieel verkrijgbare testen voor CAE met elkaar vergeleken om te bepalen welke test onder Nederlandse omstandigheden het beste scoort. De test die GD sinds 1999 gebruikt, bleek toen nog steeds de beste. CAE is zeer moeilijk te vinden en de perfecte test bestaat helaas nog niet. Er was een goede tweede, en GD bekijkt nu of die geschikt is als confirmatietest en wellicht beter dan de huidige confirmatietest.
Verstopt voor het afweerapparaat
CAE komt ongezien het bedrijf en het dier binnen, vaak via directe diercontacten, soms via kleding, schoeisel en materialen of zelfs via uitgeademde lucht. Het virus is bij een geïnfecteerd dier maanden tot soms jaren onzichtbaar, omdat het zich verstopt in bepaalde witte bloedcellen. De testen die gebruikt worden in de opsporing van CAE meten een specifieke reactie van het afweerapparaat. Zolang het virus in de witte bloedcel zit wordt het niet opgemerkt door het afweerapparaat. Pas als deze witte bloedcel geactiveerd wordt of sterft, kan het afweerapparaat CAE ontdekken. In reactie maakt het afweerapparaat antistoffen om het virus te neutraliseren. Deze antistoffen pikt de test op.
Symptomen CAE
Zolang CAE verstopt zit geeft dit geen probleem voor het individuele dier en vermoedelijk ook niet voor de rest van het koppel. In een aantal gevallen zal deze situatie levenslang blijven bestaan. Maar bij de meeste dieren weet het virus met behulp van de witte bloedcel uiteindelijk op die plaatsen te komen waar het zijn verwoestende werking kan doen. Voorkeursplaatsen zijn de uier, longen, gewrichten en het ruggenmerg. Met als resultaat een uier-, long- gewrichts- of ruggenmergontsteking die langzaam verergert en onomkeerbaar is. Dit kan resulteren in een vleesuier, zwoegerlongen en neurologische problemen. Zelden zijn al deze drie symptomen even duidelijk zichtbaar, meestal is er eentje die het meeste opvalt.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief