Lammeren

Zetmeel is voer voor de penspapil

Een handjevol muesli naast onbeperkt krachtvoer lijkt een goed startvoer te zijn voor lammeren. Het biedt het lam de mogelijkheid goede penspapillen te ontwikkelen. En dat helpt het dier later, rond die moeilijke periode van het spenen.

ForFarmers onderzocht welk vast voer het best werkt voor het lam rondom het spenen. De opname van ruw- en krachtvoer in die periode is van belang zodat het lam na het spenen zo min mogelijk groeiverlies vertoont. Voor een zo groot mogelijke opnamecapaciteit van de pens moet het lam voldoende en goede penspapillen ontwikkelen. René van de Gevel, technisch specialist geiten bij ForFarmers, legt het doel van het onderzoek verder uit: “Vluchtige vetzuren zijn nodig voor de ontwikkeling van die penspapillen. Maar te veel van deze vetzuren zorgt voor verzuring van de pens, waardoor er eeltvorming ontstaat op de papillen. Deze keratinevorming zorgt voor een verminderde opnamecapaciteit van de pens. In het onderzoek zochten we naar de juiste balans in vetzuren voor het jonge lam.”

Niet meer dan 50 gram muesli

Dertig bokken zijn in het najaar van 2019 ingedeeld in vier gelijke groepen. De dieren kregen 7 weken onbeperkt melk gevoerd en op 3 weken leeftijd kregen ze een van de vier rantsoenen voorgeschoteld: laag zetmeel (plusminus 50 gram per dag, uit een laagzetmeelbrok), gemiddeld zetmeel (100-150 gram per dag middels een andere brok), hoog zetmeel (150-200 gram per dag, door brok + maispitten) of zeer hoog zetmeel (plusminus 250 gram per dag, via muesli).

Welke invloed het zetmeelgehalte in het rantsoen heeft op de pensontwikkeling, lees je in vakblad Geitenhouderij (1-2020).

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over: Lammeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief

Geitenhouderij archief

Blader in de archieven