Premium | Voeren

‘Buffermengsels veiliger dan natriumbicarbonaat’

Additieven kunnen onder andere levende gisten zijn, dode gisten, gistcelwanden, buffers, vitamines en etherische oliën. Elwin Brons is nutritionist bij Twilmij in Stroe. “Het basisrantsoen moet op orde zijn, additieven zijn er ter ondersteuning ”, begint hij zijn verhaal tijdens de studiedag die Voergroep Zuid begin september organiseerde.

Pensbuffers
Op het moment worden best wat additieven ingezet die sturen op de pH in de pens; buffers. “Natriumbicarbonaat, zeealgenkalk of buffermengsels zijn de meest ingezette pensbuffers”, weet Brons. Natriumbicarbonaat werkt sneller en heeft een kortere werkingsduur in vergelijking met zeealgenkalk. Zeealgenkalk biedt de geit naast een bufferende werking calcium en mangaan, en is duurder dan natriumbicarbonaat. Buffermengsels daarentegen zijn per dier per dag goedkoper, en Brons vindt ze veiliger. “Doordat het een mengsel is, vindt er een spreiding plaats van de snelheid van de bufferende werking van de verschillende buffers; de een werkt sneller dan de ander. Daardoor heb je een tijdlang een continu bufferende werking.”

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief