CCN bij opgroeiende geitenlammeren

In 2018 is net als in de voorgaande twee jaar op enkele melkgeitenbedrijven cerebrocorticale necrose (CCN) of hersenschorsversterf vastgesteld als oorzaak van neurologische klachten en uitval bij opgroeiende geitenlammeren. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het betrof in sommige gevallen enkele tientallen lammeren.

De oorzaak van CCN is niet altijd duidelijk. Er is een verband gelegd met een tekort aan vitamine B1. Thiamine (vitamine B1) wordt normaal gesproken in de pens aangemaakt en is nodig voor de koolhydraatstofwisseling. Pensverzuring door opname van onvoldoende ruwvoer, volop krachtvoer, koolhydraatrijk rantsoen en stoffen die de aanmaak van vitamine B1 tegengaan, kunnen de oorzaak zijn van onvoldoende aanmaak. Daarnaast kan CCN optreden bij een tekort van vitamine B12. De behandeling bestaat uit het toedienen van vitamine B1 en het aanpassen van het rantsoen.

Wanneer er sterfte van geitenlammeren optreedt kan de diagnose CCN kan worden gesteld op basis van pathologisch onderzoek.

Delen via:

Reacties zijn gesloten.