Gezondheid

Nieuw actieplan brandveilige stallen

Dierenbescherming, Het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, LTO Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) lanceren vandaag in nauwe samenwerking met het Rijk, een nieuw Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022. De afgelopen jaren ging de aandacht vooral uit naar bouwvoorschriften in nieuwe stallen. Met het nieuwe actieplan komt de focus meer op het brandveiliger maken van bestaande stallen te liggen.

Keuring van elektra

Een van nieuwe acties in het Actieplan Brandveiligere veestallen 2018 – 2022 is het periodiek keuren van bestaande stallen voor kalveren, varkens en kippen. Het gaat hierbij om een keuring van de elektra, omdat kortsluiting vaak de oorzaak van de brand is. Inmiddels zijn al enkele duizenden stallen gekeurd onder deze maatregel.
Naast het keuren van de elektra, ziet de Dierenbescherming ook graag dat er bliksemafleiders en sprinklersystemen worden geïnstalleerd. Directeur Co’tje Admiraal van de Dierenbescherming: “Hevig onweer zorgt steeds vaker voor een stalbrand dus bliksemafleiders moeten er zo snel mogelijk komen. Ook goed werkende sprinklerinstallaties liggen voor de hand.” Voor beide opties is meer onderzoek nodig. Admiraal vindt dat dat nu snel afgerond moet worden.

Nog niet minder branden

LTO Nederland bestuurder en voorzitter van de stuurgroep, Alfred Jansen onderstreept ook het belang van veiligheid en dierenwelzijn: “Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk. Daarom staat het voorkomen van stalbanden boven aan de prioriteitenlijst. Het is van groot belang dat veehouders zelf aan de slag gaan met het verhogen van brandveiligheid aan bestaande stallen.”
In februari 2017 werd een stalbrand gemeld bij een geitenhouder in Limburg en in april dit jaar kwamen geiten om en werd een stal volledig verwoest bij een brand in Zeewolde. Die laatste geitenhouder was zijn bedrijf nog maar kortgeleden gestart.

Het nieuwe actieplan is een vervolg op het eerdere Actieplan Stalbranden 2012 – 2016. De inspanningen van afgelopen jaren hebben nog niet geleid tot minder stalbranden en minder dode dieren. In 2017 werden 47 stalbranden vastgesteld waarvan 28 waarbij dieren omkwamen, in 2015 vonden 33 stalbranden plaats waarvan 15 waarbij dieren omkwamen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief