BeterVee legt zich al bijna 10 jaar toe op handzame tankmelkmonitoringsprogramma’s voor de melkgeitenhouderij. De Paramonitor is inmiddels bij een groot deel van de melkgeitenhouders in gebruik, hier zijn we vorige maand gestart met een bedrijfsclassificatie. Ook de Listeria-monitor heeft zijn ingang gevonden.
Op het gebied van CAE/MVV hebben we een monitoringprogramma ontwikkeld en bijbehorende eradicatie-programma’s.
Hieronder twee voorbeelden van wat u ziet in zo’n tankmelkmonitor bij een geitenmelkveebedrijf:
De case van bedrijf C beschrijft het verloop van de tankmelk uitslagen bij een continue monitoring op antistoffen tegen de Lentivirussen CAE en MVV, alsmede de resultaten van een PCR die het virus detecteert in het DNA van de geit. Het DNA wordt geïsoleerd uit de somatische cellen die in de tankmelk aanwezig zijn.
Duidelijk is te zien dat de tank positief wordt in de CAE/MVV PCR en vlak daarna ook op antistoffen tegen CAE/MVV. Beide meettechnieken geven een vroege waarschuwing voor de insluip van het virus. Het succes van een eradicatie-programma hangt mede af van de snelheid van starten wanneer het virus wordt aangetoond.
Bij bedrijf D is de tank positief op de PCR voor het virus op het moment dat ook het antistof niveau begint te stijgen. Ook hier weer geven beide meettechnieken een vroege waarschuwing voor de insluip van het virus
Op basis van ervaringen opgedaan met CAE/MVV monitoring bij proefbedrijven bieden we nu de CAE-Monitor aan.
Bij de CAE-Monitor (CAE en MVV) meten we maandelijks op antistoffen en desgewenst 4x per jaar op de aanwezigheid van het virus (CAE-PCR) in de tank. De CAE-Monitor kan worden uitgebreid met een 6-maandelijkse controle middels een PCR op het virus in het bloed van alle niet-lacterende geiten (jongvee, droogstaanders en bokken, in pools van 25).
De uitgebreide CAE-Monitor is de basis voor een toekomstig CAE vrij Certificaat (vrij van CAE/MVV), hiertoe wordt naast de uitgebreide monitor ook het in- en uitscharen van dieren op het bedrijf bewaakt.
Waarom is het belangrijk om mee te doen aan de CAE Monitor:
- Uw bedrijf is vrij en u wilt vrij blijven
- Uw bedrijf is vrij en u wilt een vroege waarschuwing op insluip van het virus
- Uw bedrijf is besmet en u wilt vrij worden
- Uw bedrijf is besmet en u wilt monitoren of de genomen maatregelen effect hebben op de besmettingsgraad
Wilt u uw CAE-status bewaken of meer informatie over eradicatie?
Neem dan contact op met de supportafdeling van ELDA +31 (0) 161 – 294794.