Fokkerij | Premium

Voortplanting: ook aandacht voor de bok

Augustus, september en oktober staan voor veel geitenhouders in het teken van de voortplanting. In het augustusnummer van vakblad Geitenhouderij geven specialisten adviezen over onder ander de aanschaf en het inzetten van bokken.

Ga kijken naar dekbokjes als het lammerseizoen begonnen is en informeer naar geregistreerde gegevens van de nieuwe dekbokjes die je wilt inzetten voor het volgende dekseizoen, adviseert Frank Veldkamp van GIJS. “Zorg dat ze CL- en CAE-vrij zijn, paratbc-onverdacht is ook prettig.” Een bok kan gemiddeld 25 tot 30 geiten dekken. “Om tweehonderd geiten te dekken zijn vier bokken bijvoorbeeld te weinig”, vindt Jorg van den Hurk, geitenspecialist bij ForFarmers. “Mijn ervaring is: veel bokken is veel dracht.”

Zieke bok minimaal 2 maanden niet inzetten

Als een bok ziek is, zet hem dan minimaal twee maanden tot een half jaar niet in. “Want de kans op bevruchting is dan bijna nihil”, weet Veldkamp. “Als vervanging plaats je een gezonde bok.” Geiten KI Nederland heeft de ervaring dat als een bok niet goed in zijn vel zit, zijn sperma drie tot zes weken later van mindere kwaliteit is. “En pas op met antibiotica. Soms zorgt dat ervoor dat de bok geen sperma meer produceert.” Van den Hurk wijst nog op de leeftijd van bokken. “Zorg dat ze een maand of twee ouder zijn dan de lammeren die ze moeten dekken.”

Nierstenen

Een gevaar dat bij dekbokken op de loer ligt, is nierstenen. GIJS adviseert daarom een dekbokkenbrok te voeren en geen geitenbrok. “En laat ze voldoende drinken, zodat even­tuele nierstenen snel kunnen worden afgevoerd”, voegt Veldkamp toe. Een zoutblok aanbieden is een goede manier om ze te laten drinken.

Kan hij het aan?

Een ander advies is om de bok in de dek­periode goed in de gaten te houden: kan hij het aan en krijgt hij voldoende voer? Kijk ook naar de resultaten in voorgaande jaren, en als die tegenvallen, kun je overwegen de bok te testen op vruchtbaarheid en sperma­kwaliteit. “Met name bij geregistreerd dekken is het handig om te weten of je bok ’t doet”, zegt Van den Hurk. Ook als een bok lang bij de geiten loopt is het aan te raden tussentijds de drachtresultaten te analyseren en dan ook schijndracht in de gaten te houden. Vallen de resultaten tegen of is er veel schijndracht, dan kun je maatregelen nemen.

Meer lezen? Het hele artikel ‘Reproductie: hoe pak ik dat aan?’ staat in het augustusnummer van Geitenhouderij.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief