In de melkstal, daar gebeurt het. Dat is uiteindelijk de plek waar het inkomen wordt verdiend. In de put tussen de melkstellen of rond de carrousel zie je pas het product waarvoor je elke dag zoveel uren maakt. Waarvoor je geduldig lammeren de fles geeft, zorgt voor altijd weer droge en schone hokken, waarvoor je het beste gras wilt winnen, het optimale rantsoen samenstelt, elke dag stro instrooit, de waterbakjes schoonmaakt, enzovoorts.Alhoewel… zíé je de melk eigenlijk wel in de melkstal? Misschien zie je nauwelijks iets van het product dat voor geld op de bank zorgt voordat het je erf afgaat. Dat is best gek. Want niet alleen de hoeveelheid is belangrijk, immers ook de kwaliteit van de melk bepaalt hoe dik belegd je boterham kan worden.
Iets als voorstralen, doe je dat wel eens, misschien als je twijfelt over een geit? Draag je handschoenen tijdens het melken? Zeker met het oog op de aanpassing in de kiemgetalmeting zijn dit zaken om eens te overwegen. De kennis over geitenmelkkwaliteit en uiergezondheid bij geiten groeit. In de vorige editie van Geitenhouderij kwam het onderzoek van promovenda Yvette de Geus aan bod – naar verhoogd kiemgetal in tankmelk –, dit keer delen onder anderen dierenartsen wat zij zien én vertelt Maxime Pals over de resultaten van haar onderzoek naar onkante uiers en mastitis.
Het is goed om te weten op welke punten je de uiergezondheid en melkkwaliteit kunt verbeteren. Natuurlijk, extra aandacht en extra handelingen kosten tijd en arbeid. Maar niets is zo frustrerend als elke dag je best doen en het niet voor elkaar krijgen dat het melken soepel verloopt. Of een boete incasseren.