NIEUWS


Hoornloos fokken niet eenvoudig

21 okt 2024

Het fokken van ongehoornde geiten is nog niet zo eenvoudig. In Geitenhouderij 5-2024 schreven we er een artikel over. De tabel in dat artikel was helaas foutief.

Tips voor succesvolle transitieperiode

17 okt 2024 | Kennispartner

Veel transitiegeiten krijgen voor het aflammeren problemen met de negatieve energie balans (NEB) met als gevolg slepende melkziekte. Hoe kunnen we de geit zo goed mogelijk ondersteunen?

Jongerendag geitenhouderij over perspectief

16 okt 2024

Perspectief en een gezonde toekomst voor de geitenhouderijsector. Dat staat centraal tijdens de jongerendag geitenhouderij die gehouden wordt op donderdag 31 oktober. Ronald Paardekooper is sinds dit voorjaar kennismakelaar geitenhouderij, en hij organiseert deze jongerendag. “De geitenhouderij is in Nederland een relatief jonge en kleine sector. Toch zijn we op mondiaal niveau voorloper en dat willen […]


Focus op levensproductie

16 okt 2024 | Premium

Een kengetal dat steeds meer aandacht krijgt is levensproductie. Mengvoerleverancier Voergroep Zuid ging er tijdens een studiedag dieper op in.


Nieuwe pps-projecten aangevraagd

15 okt 2024

Platform Melkgeitenhouderij heeft samen met de overheid, WUR en GD een publiek-private samenwerking (PPS)-voorstel ingediend. Dit voorstel bestaat uit een 5-tal deelprojecten op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn, diergezondheid en preventie.


Ander serotype blauwtongvirus vastgesteld

14 okt 2024

Bij een schaap op een bedrijf in Kockengen (gemeente Stichtse Vecht) en bij een koe en haar kalf op een bedrijf in Harmelen (gemeente Woerden) is vorige week blauwtong serotype 12 vastgesteld. Dit serotype is nog niet eerder voorgekomen in Nederland, maar heerst wel in andere landen buiten Europa.

2RO op de boerderij van de familie Berthelot

10 okt 2024 | Kennispartner

De familie Berthelot houdt zich al sinds 1970 bezig met het houden van geiten. De boerderij ligt in Sougé, Frankrijk. De vierde generatie runt momenteel de boerderij.

Sturen op voerwinst voor een hoger rendement

10 okt 2024 | Kennispartner

Voor geitenhouders is inzicht in cijfers cruciaal om te sturen op een hoger rendement. Een belangrijke maatstaf daarbij is de voerwinst per geit per dag. Het aantal geiten wat gehouden mag worden is limiterend, daarom is het noodzaak per dier een zo hoog mogelijke voerwinst te behalen. We berekenen de voerwinst door de melkopbrengsten in beeld te brengen en hier alle voerkosten vanaf te halen. Dus zowel kosten voor ruwvoer, krachtvoer, bijproducten als additieven.