NIEUWS


Bokkenkeuring Hoornaar afgelast

17 jul 2024

Vanwege de verwachte tropische temperaturen op zaterdag 20 juli is de bokkenkeuring in Hoornaar afgelast. Dat heeft de Kring van Geitenfokverenigingen Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden vandaag besloten.


Weer besmettingen met blauwtong bij runderen en schapen

16 jul 2024

Op 14 juni werd de eerste besmetting met blauwtong (BTV-3) sinds de winter aangetoond bij een schaap op een bedrijf in Ommeren, provincie Gelderland. Er zijn inmiddels 73 verdenkingen van blauwtong bij runderen en schapen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld, 21 dieren zijn positief getest. De meeste van deze dieren waren inmiddels gevaccineerd tegen het blauwtongvirus. Dat schrijft minister Wiersma van LVVN in een brief aan de Tweede Kamer.


Engeland zet Cheviot geit op lijst met zeldzame rassen

16 jul 2024

De Cheviot geiten in Engeland zijn toegevoegd aan de lijst met zeldzame rassen. Dat meldt de BBC. De dieren leven in de Cheviot Hills in Northumberland in het noordoosten van het land.


Ikwileerlijkezuivel.nl onderzoekt overname Ausnutria Ommen

15 jul 2024

Ikwileerlijkezuivel.nl wil de locatie van Ausnutria in Ommen (Ov.) overnemen. Beide bedrijven hebben de intentie uitgesproken om de mogelijkheden tot overname te onderzoeken. Medewerkers van Ausnutria Ommen zijn inmiddels geïnformeerd.


Derde editie open cw-keuring Drogeham

12 jul 2024

Op zaterdag 24 augustus 2024 hoopt de organisatie van geitenkeuring de Friese Wouden weer een open geitenkeuring te organiseren.


Geitenrassen terug fokken kan nog niet

11 jul 2024

Er is niet voldoende genetisch materiaal opgeslagen van de Nederlandse Toggenburger-geit, Nederlandse Melkgeit, Nederlandse Bonte Geit en Nederlandse Witte geit om deze zeldzame rassen terug te fokken, mocht het nodig zijn. Voor de Nederlandse Landgeit is alleen voldoende materiaal beschikbaar voor het scenario ‘risicovol’.

Warm hè? 10 tips bij hittestress

11 jul 2024 | Kennispartner

Zomerse temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Als veehouder weet u wat dit betekent; hittestress. De infectiedruk gaat omhoog en de weerstand bij de geiten gaat omlaag. Een risicovolle periode dus.

Zorg voor lammeren verbeteren – Lammeropfoktool is er

10 jul 2024 | Premium

Inzicht in de lammeropfok, je situatie vergelijken met collega-bedrijven en ontdekken waar eventuele problemen spelen om deze gericht te kunnen aanpakken: dat was het doel van het pps- project ‘Zorg voor jonge dieren’. De Lammeropfoktool die binnen dit project is ontwikkeld maakt deze doelen haalbaar.