NIEUWS


142 melklijsten bij NOG geregistreerd

27 mei 2022

Begin maart 2022 waren er 142 afgesloten melklijsten over 2021 geregistreerd in ZooEasy, het stamboek- en registratieprogramma waar de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) mee werkt. Dat vermeldt het jaarverslag van de organisatie. De meeste fokkers hebben tussen 1 en 10 afgesloten melklijsten gerealiseerd in 2021, een enkele grote fokker (en melker) heeft er […]

Unieke geitenspecial: ‘Bok op tafel’

27 mei 2022 | Kennispartner

“De geitenbok kan van toegevoegde waarde zijn voor de melkgeitenhouderij. Maar, voordat je dat in je bedrijf als verdienstelijk businessmodel inzet, moet de consument daar wel klaar voor zijn. Dat begint met bewustwording over het eten van het smakelijke bokkenvlees”, vindt Wilbert Leermakers, verkoopmanager Geit bij Agrifirm. Samen met zijn geitenteam heeft Wilbert daarom een speciale nieuwsbrief rond het thema ‘Bok op tafel’ uitgebracht.

Kosten rijzen de pan uit

25 mei 2022 | Premium

De kosten voor melkgeitenhouders rijzen de pan uit. Ook de melkverwerkers hebben te maken met veel hogere kosten. Toch gaan er stemmen op dat zij een hogere melkprijs moeten betalen. “Of dat reëel is bepaalt uiteraard de markt.”


Onderzoek naar stalsystemen voor geitenhouderij

24 mei 2022

Vier studenten van de HAS Hogeschool onderzoeken de mogelijkheden voor geitenhouders om aan de stikstofeisen te voldoen. Zij vragen geitenhouders om hun visie te delen via een vragenlijst. Dat meldt ZLTO.


NOG telt 553 leden en 4.189 geiten

20 mei 2022

In 2021 bestond het ledenbestand van de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) uit 553 fokkers die op 31 december van dat jaar gezamenlijk 4.189 geiten in het bestand hadden. Dat staat in het jaarverslag van de organisatie.


Melkureum meten kan kosten besparen

19 mei 2022 | Premium

Het melkureum bij Nederlandse melkgeiten varieert nogal. Dat concludeert Nienke op de Hoek, studente aan Aeres hogeschool Dronten. Zij vermoedt dat naast rantsoen ook genetica een rol speelt bij het niveau van melkureum. Op den duur zou fokken op ureum wellicht kunnen helpen de ammoniakuitstoot te verlagen.


Wetering Melkgeiten wint Agroscoopbokaal Geiten

19 mei 2022

Mart van de Wetering en Michelle Duys, samen met Marts ouders Danny en Ada, realiseren met € 12,20 de laagste kosten voor krachtvoer en krachtvoerachtigen per 100 kg meetmelk van alle ForFarmers geitenbedrijven die in 2021 in Agroscoop meededen. Daarom winnen zij dit jaar de Agroscoopbokaal Geiten. De familie Van de Wetering runt in Rosmalen […]


Nieuw geitenras Nepal produceert kasjmier voor Nederlands modemerk

19 mei 2022

So Good To Wear is het eerste Nederlandse modemerk dat een volledig eigen productielijn van geit tot winkel kan monitoren. Het merk heeft een nieuw geitenras opgezet in Nepal dat de kasjmier voor de mode produceert. Dat staat te lezen op Duurzaamondernemen.nl. ‘Kasjmier wordt al duizenden jaren gebruikt in landen als Mongolië en Nepal. Het […]