NIEUWS

De Franse kijk op het celgetal bij melkgeiten

30 nov 2023 | Kennispartner

Welke celgetalwaarden zijn normaal en kunnen we stellen dat een celgetalverhoging bij een geit ook wijst op een infectie? Dit waren enkele vragen die professor Dominique Bergonier van de Universiteit van Toulouse probeerde te beantwoorden tijdens een recente HIPRA University, een leerzame middag op de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht voor dierenartsen en erfbetreders actief op geitenbedrijven.

GIJS-bijeenkomst over ‘de kunst van een succesvolle opfok’

29 nov 2023

Op 16 november hield voer- en adviesorganisatie GIJS de Wijs met GIJS-bijeenkomst in Eibergen met als thema ‘de kunst van een sucessvolle opfok’. Bezoekers konden de nieuwe opfokstal van maatschap Pieper bezichtigen, waarin tot nu toe drie rondes lammeren zijn doorlopen. 


Geitenmelkprijzen september en oktober 2023

28 nov 2023

De gewogen gemiddelde voorschotmelkprijs is in september 2023 € 75,10 en in oktober 2023 € 77,10 per 100 kg standaardmelk. Vergeleken met het gewogen gemiddelde in oktober vorig jaar (berekend bij de waardes van het standaardbedrijf 2023) is er sprake van een stijging van € 2,32 per 100 kg. Ten opzichte van de vorige publicatie […]

Je dragende geiten nóg beter voorbereiden op de transitieperiode

24 nov 2023 | Kennispartner

De dagen worden korter en de kortste dag van het jaar komt er ook alweer bijna aan. Dat betekent dat de eerste geiten richting de belangrijkste periode van de dracht te gaan.

Dinamo Fonds steunt met €26.000 behoud Nederlandse Landgeiten

24 nov 2023

Het Dinamo Fonds laat in een persbericht weten dat zij drie projecten voor Nederlandse Landgeiten steunen met een totale bijdrage van € 26.000. Het doel is de bevordering van de registratie, het welzijn en de inzet als natuurgrazer van het zeldzame Nederlandse Landgeitenras. De ontvangers van de donaties zijn de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten, het […]


Over dierenwelzijn en voorkeuren van de geit – Leerzame Melken voor Morgen

22 nov 2023 | Premium

Wat wil de geit van haar stal, en wat laat zij daar zien? De studiedag ‘Melken voor Morgen geitenhouderij’ ging daarop in. De Blije geitstal diende als inspiratie.


Triodos Bank hanteert biodynamische normen voor financiering veehouderijen

22 nov 2023

Intensieve veehouderijen worden aan de biodynamische normen gehouden als zij bij Triodos Bank aankloppen voor financiering. Dat vertelt de Relatiemanager Landbouw & Voeding van de bank, Vidar Bakker, aan het Biojournaal.


Vooruitblik op de tijd ná VGO

21 nov 2023

In 2024 wordt het VGO-onderzoek afgerond. Voor de LTO Vakgroep Geitenhouderij is het duidelijk dat na afloop van die onderzoeken een einde zal komen aan de provinciale moratoria. Deze moratoria zijn ingesteld vanwege het voorzorgbeginsel. Na de VGO-onderzoeken weten we of er wel of geen oorzakelijke relatie bestaat tussen longontstekingen en geitenbedrijven. Als die relatie er is dan zullen er maatregelen genomen worden en verliezen de moratoria hun nut.