NIEUWS


Individueel melk voeren – Speendip voorkomen

30 mrt 2020

Roelof van Dijk voert zijn lammeren beperkt én individueel, zonder dat het hem veel arbeid kost.


Zes tips over biest en immunoglobuline

30 mrt 2020

Lammeren worden geboren zonder antistoffen in hun bloed. Als de dieren vervolgens te weinig antistoffen opnemen via de biest, hebben zij een groter risico op ziekte en uiteindelijk ook op sterfte. Dit niet of onvoldoende slagen van de opname van immunoglobuline G (IgG) in het bloed wordt ook wel ‘failure of passive transfer’ (fpt) genoemd.

Mastitis bij melkgeiten, heeft u het in beeld?

27 mrt 2020

Uiergezondheidsproblemen vormen een bron van ergernis op melkgeitenbedrijven. Daarnaast veroorzaken ze ook een grote schadepost. Vaak wordt alleen het effect van de onzichtbare uiergezondheidsproblemen onderschat. Diagnostiek hiernaar is daarom van groot belang.

Geitenmelkprijzen januari en februari 2020

26 mrt 2020

Deze geitenmelkprijsvergelijking is berekend naar een standaardbedrijf met een jaarproductie van nog altijd 1.000.000 kg melk, maar de maandelijkse vet- en eiwitpercentages zijn aangepast naar meer actuele waardes.


CombiFort voert 1.000 geiten

23 mrt 2020

Geitenbelang heeft in samenwerking met geitenhouders Mattijn en Anita Papen in het Gelderse Vragender een nieuw voersysteem ontwikkeld om melkgeiten automatisch en individueel te voeren.


Vrijstelling geitenlammeren tot 30 dagen

18 mrt 2020

Vanaf 6 mei 2020 tellen geitenlammeren tot dertig dagen leeftijd op het bedrijf van geboorte niet mee in de regeling ammoniak en veehouderij. Dat heeft de minister voor Milieu en Wonen aangekondigd in de Staatscourant. De wijziging maakt het voor geitenhouders gemakkelijker om geitenlammeren langer op de eigen bedrijfslocatie te laten blijven. LTO Nederland vakgroep […]

Waarom pensbestendige vetten voeren aan geiten?

17 mrt 2020

Er zijn verschillende soorten pensbestendige vetten maar welke is nou het beste voor een geit? De grootste verschillen tussen pensbestendige vetzuren ontstaan tijdens het productieproces, maar ook de bron van het vet kan een verschil maken. In het algemeen kan men een opdeling maken tussen gefractioneerd vet (vetzuren worden op smeltpunt van elkaar gescheiden), gehydrogeneerd vet (onverzadigde vetzuren worden door middel van een chemisch proces verzadigd gemaakt) en calciumzepen (de onverzadigde vetzuren worden gebonden aan calciumhydroxide, waardoor het een zeep wordt).

Cum Laude geitenkazen 2020

17 mrt 2020

Geitenkaas van Utopiahoeve en geitenkaas van De Brienenshof kregen een Cum Laude Award uitgereikt vorige week, omdat zij de beste kaas zijn in hun rubriek. Daarnaast waren er meerdere gouden awards voor geitenkazen, waaronder die van geitenkaasboerderij De Brömmels uit Winterswijk. De Cum Laude Awards wijzen elk jaar de beste en lekkerste boerenkazen aan. De […]