Algemeen | Gezondheid

Bouwstop voor geitenhouderijen in Brabant

De Provinciale Staten van Brabant hebben een bouwstop afgekondigd voor geiten- en schapenhouderijen.
De maatregel is genomen in verband met de bestrijding van de Q-koorts en geldt voor een half jaar. In die tijd gaat de provincie bekijken welke milieu- en ruimtelijke ordeningsmaatregelen nodig zijn om de Q-koorts te bedwingen.
Op grond van deze maatregel mogen gemeenten geen vergunning verlenen voor de bouw of uitbreiding van geiten- en schapenhouderijen. Tegen het besluit van Provinciale Staten is geen bezwaar en beroep mogelijk.
De opvattingen van het RIVM en de ministers van VWS en LNV over de noodzakelijke bestrijding van de ziekte in verband met de volksgezondheid zijn de aanleiding voor de bouwstop. “De Brabantse geitenhouders hebben zelf ook al aangegeven dat zij voorstander zijn van een tijdelijk uitstel op de uitbreiding van het aantal geitenbedrijven” aldus gedeputeerde Onno Hoes. “Het is een goede zaak dat de sector zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en ook blijft nemen.”
Ook gemeentes in andere provincies denken erover een dergelijke bouwstop voor melkgeiten- en schapenbedrijven in te voeren.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Gerelateerd

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief