Algemeen

Actie voor door brand getroffen geitenhouder

Een groep boeren uit de omgeving van Zeewolde is een crowdfundingsactie gestart om de 21-jarige geitenhouder en plaatsgenoot Harm van Meerveld te helpen na een verwoestende brand in zijn geitenstal. De brand legde de stal in Zeewolde op 3 april volledig in de as. Ruim honderd geiten overleefden de brand niet.

Harm zit met een restschuld van 30.000 euro. Als dit bedrag met crowdfunding bijeen gebracht kan worden, kan hij een nieuwe start maken en zijn droom om boer te worden verder nastreven. “We moeten dit toch met zijn allen voor elkaar kunnen krijgen”, zegt Jeroen van Maanen, melkveehouder in Zeewolde en een van de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie. “We maken ons allemaal grote zorgen over de afname van het aantal jonge boeren en de sector schreeuwt om aanwas. Nu hebben we iemand die boer wil worden, nota bene niet eens zelf met een agrarische achtergrond, gewoon een jongen uit het dorp. Die moeten we toch willen en kunnen helpen?”

Doneren kan via: https://www.geef.nl/nl/actie/hulp-voor-harm/donateurs of rechtstreeks via banknummer: NL22INGB00663134013, t.n.v. Jeroen van Maanen.

Harm van Meerveld vertelt zijn verhaal. “Alles is weg en ik ben bang dat de stekker eruit moet. Ik ben daarom heel erg ontroerd door de hulp die collega’s willen bieden en zou het fantastisch vinden als het lukt.”
In december 2017 kocht Harm 300 geiten en begon, samen met zijn vriendin, hun avontuur in de stal in Zeewolde. “We zouden dit voorjaar eindelijk op stoom komen en zaten volop in de lammertijd. Het melken was net begonnen. Mijn droom kwam uit, maar is nu veranderd in een nachtmerrie. De brand heeft een zware impact op mij, mijn vriendin en iedereen die er op die fatale dag bij was.”

“Mijn vriendin, een medewerkster en mijn 11-jarig buurjongetje hebben alles zien gebeuren. Het was verschrikkelijk. Het was kwart over elf ’s ochtends. Ik was binnen en hoorde roepen dat er brand was. We renden naar buiten toe, maar het was al te laat om te blussen. De vlammen sloegen al uit het dak. Je staat gewoon machteloos. Ik ben nog wel op de trekker gestapt en heb de muren proberen in te drukken, zodat de geiten weg konden. Ben ook nog naar binnen gegaan om de dieren eruit te trekken. Achteraf levensgevaarlijk want de hele boel had kunnen instorten. Maar wat moet je? Je wilt je dieren redden. Er was geen beginnen aan.”

“Het is met geen pen te beschrijven hoe het voelt om machteloos toe te moeten kijken hoe je stal én je dieren voor je ogen verbranden. Je kunt niets doen. Niets. Die wetenschap sloopt mij. En niet alleen mij, iedereen die erbij was.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief