Algemeen

Ook Overijssel voert geitenstop in

In de provincie Overijssel mogen geitenhouderijen per direct, dus met ingang van 28 september, niet meer uitbreiden. Ook mogen nieuwe bedrijven zich niet meer vestigen en is het omzetten van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij niet meer toegestaan. Verder mogen bedrijven niet meer geiten aanhouden dat ze nu hebben. Een voorstel daartoe van Gedeputeerde Staten is door Provinciale Staten aangenomen.

De ‘geitenstop’ heeft te maken met de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden van geitenhouderijen. Op dit moment loopt er een groot landelijk onderzoek van het ministerie van VWS naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten bij omwonenden. Het besluit van Overijssel is genomen nadat, na Noord-Brabant en Gelderland, ook de provincie Utrecht een geitenstop heeft afgekondigd. “Daardoor bestaat de kans dat bedrijven uit die gebieden uitwijken naar Overijssel. Temeer omdat sprake is van doorgaande groei van het aantal geiten(houderijen) in Nederland. Dat wil Overijssel met de geitenstop voorkomen”, zo meldt de provincie.

Bedrijven die voor 28 september een vergunning hebben aangevraagd vallen niet onder de geitenstop. Ook geldt de stop niet voor bedrijven met minder dan tien geiten.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief