Gezondheid

Tijdelijke stop Noord-Holland nu voor onbepaalde tijd

Een halfjaar nadat een voorlopige stop op de toename van het aantal geiten in de provincie Noord-Holland is gezet, hebben Gedeputeerde Staten dat opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Ordening (PRV). Dat meldt de provincie Noord-Holland.

Daarmee geldt het verbod op nieuwvestiging, uitbreiding van en omschakeling naar geitenhouderijen voor onbepaalde tijd. De wijziging moet nog worden vastgesteld door Provinciale Staten. De ingangsdatum van de stop blijft 12 december 2018. De geitenhouder mag niet meer geiten houden dan in zijn huidige vergunning vermeld staat. Dit geldt ook voor het aantal geiten dat is gemeld via de zogeheten meldingen activiteitenbesluit. Het opfokken van jonge dieren is alleen toegestaan voor zover het totaal aantal geiten op de geitenhouderij niet groter wordt dan vergund. Deze stop geldt ook voor particulier hobbymatig gehouden geiten of kleinschalig gehouden geiten op een kinderboerderij.

De geitenstop is volgens GS van Noord-Holland nodig vanuit het voorzorgprincipe vanuit de volksgezondheid. Er loopt op dit moment een groot landelijk onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten bij omwonenden. De afronding van dat onderzoek wordt in 2021 verwacht.

 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief