Achtergrond

Onderzoek naar leervermogen en emotie dieren

“We weten bizar weinig van het gedrag en de intelligentie van boerderijdieren”, zegt universitair docent en onderzoeker bij Diergeneeskunde Rebecca Nordquist in een interview in Vetscience, het magazine van de faculteit Diergeneeskunde.

Nordquist onderzoekt het leervermogen en de emotie van boerderijdieren. Het doel is om daarmee het welzijn van boerderijdieren te verbeteren. Nordquist: “De omstandigheden waaronder wij jonge dieren laten opgroeien, moeten we aanpassen aan hun intelligentie en leervermogen. Daarvoor moeten we eerst weten wat boerderijdieren überhaupt kunnen. We weten bizar weinig van het gedrag en de intelligentie van boerderijdieren, terwijl we er honderden miljoenen houden in Nederland. Pas als we de dieren beter kennen, kunnen we hun leefomstandigheden verbeteren.”

Stress door lammeren

In een klein onderzoek zag Nordquist dat ooien die een meerling droegen, meer stresshormoon cortisol in hun wol hadden. “Het lijkt voor de moeders dus zwaarder om meer lammeren te dragen.” Een ander onderzoek leerde haar dat het kortetermijngeheugen van kippen enorm goed is. “Zij kregen een simpele taak en deden het snel en goed, zelfs beter dan varkens en knaagdieren.”

In de samenleving

Als wetenschapper voelt Nordquist de taak om in gesprek te gaan en mensen aan het denken te zetten. “Als samenleving staan we eigenlijk veel te ver af van boerderijdieren. Mensen weten weinig van boerderijdieren en hun leefomstandigheden, terwijl hun voedsel er wel vandaan komt. Ik vertel er graag over.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Achtergrond
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief