Achtergrond | Vakbeurs

Karolien Hupkes: ‘Multifunctionele landbouw heeft potentie’

De omzet van multifunctionele landbouw (mfl) kan tot 2030 nog met een miljard euro groeien, is de verwachting. Dat vertelde Karolien Hupkes, bestuurder in de vakgroep Multifunctionele landbouw bij LTO en zelf ook mfl-ondernemer tijdens het Nationaal Geiten Event 2023.

Onder multifunctionele landbouw wordt verstaan andere economische takken op een landbouwbedrijf die onlosmakelijk verbonden zijn met agrarische productie. Daarbij is er direct contact met de klant. In 2020 werd volgens cijfers van Wageningen UR de grootste omzet van mfl gehaald uit boerderijverkoop, dan zorglandbouw, recreatie en agrarische kinderopvang. Op de vijfde plek qua omzet staat natuurbeheer, terwijl dit wel de grootste tak van mfl is in aantal; het werd in 2020 op 11.200 bedrijven gedaan.

2 miljard in 2030

In 2020 behaalde mfl een omzet van ruim 1 miljard euro. Ongeveer 30 procent – zo’n 15.760 bedrijven – van de boeren en tuinders doet iets aan mfl. “En er zit potentie in”, vertelde Hupkes. “In 2030 kan er waarschijnlijk ongeveer 2 miljard euro omzet behaald worden met mfl. En tot 2040 is dat nog meer, zo wordt er verwacht.”
Volgens Hupkes neemt het aantal nieuwe starters in mfl toe. “Dat zijn veelal bedrijven met opvolgers, waar steeds vaker sprake is van meerdere opvolgers en soms ook deels buiten de familie.” De gemiddelde omzet die een landbouwbedrijf uit mfl haalt, is 30 tot 40 procent van de totale omzet. Soms is er sprake van meerdere mfl-activiteiten op een bedrijf.

Potentie

Volgens Hupkes past mfl helemaal binnen de landbouw van vandaag. “Mfl kan een rol nemen in de transitie van de landbouw en ook in de doorontwikkeling van sectoren. Bovendien draagt het bij aan de diversiteit van ondernemerschap en is het goed voor de leefbaarheid. Mfl kan ook ontwikkelen in ‘nieuwe’ sectoren als wonen, energie en onderwijs.”
Hupkes ziet ook dat er op politiek en bestuurlijk niveau aandacht is voor mfl. Zo heeft het Platform Multifunctionele Landbouw, waarin onder andere LTO, het ministerie van LNV en bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Banken zijn vertegenwoordigd, tot doel om ontwikkelruimte te creëren. Dit platform heeft daartoe een 10-puntenplan opgesteld.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief