Algemeen

Veel geitenhoudsters op vrouwendag Voergroep Zuid

“Op veel boerenbedrijven zijn boerinnen van onschatbare waarde voor de toekomst van het bedrijf”, vindt Ingrid Swinkels-Bouw, geitenspecialist bij Voergroep Zuid. Voor de voerfirma was dit reden om samen met Tontrans speciaal voor hen een vrouwendag te organiseren. 180 vrouwen namen deel aan de dag, en ook de geitensector was goed vertegenwoordigd.

De dag vond 10 oktober plaats in het Brabantse Best en stond in het teken van de diverse rollen die vrouwen hebben op het boerenbedrijf en hoe je als vrouw in de huidige moderne maatschappij in je kracht kunt gaan staan. Claudia van Genugten, varkenshoudster, RvC-lid bij Voergroep Zuid en eigenaresse van Tontrans vertelde hoe zij als onderneemster in de agrarische sector haar ‘mannetje’ staat en tegelijkertijd als vrouw en moeder in balans blijft. Carla Schellings deed een interactieve workshop over de verschillende rollen die de vrouw dagelijks vervult. Zij spiegelde deze rollen aan zeven verschillende archetypes die door zeven godinnen werden gesymboliseerd.
Boerendochter, moeder en geitenspecialist Ingrid Swinkels-Bouw van Voergroep Zuid ging in haar presentatie wat dieper in op de thema’s: willen, kunnen, moeten en mogen. “Vier woorden die onze specialisten regelmatig gebruiken in het gesprek met klanten aan de keukentafel. Wat wil je zelf als ondernemer? Wat kan er financieel? Wat moet je van de overheid vanwege allerlei regelgeving en wat mag je binnen de vergunningen die je hebt. De antwoorden op die vragen geven richting aan je ondernemerschap. Het is goed om daar regelmatig bij stil te staan.”

Blind vertrouwen

Esther Crombag, die op 11-jarige leeftijd blind werd, wist de aanwezige vrouwen te raken met haar verhaal ‘Blind vertrouwen’. Haar motto; elke bedreiging brengt nieuwe kansen. Het is de kunst deze te ‘zien’ en ze te grijpen. Zet negatieve zaken om in iets positiefs. Vertrouwen in mensen is daarbij een groot goed. “Met mijn visuele handicap heb ik letterlijk blind vertrouwen moeten geven aan mensen. Dan ervaar je dat vertrouwen geven, vertrouwen krijgen is. Dat is een mooie ervaring die mij steeds opnieuw energie geeft.”
Het verhaal maakte diepe indruk op de aanwezige vrouwen. Ook op geitenhoudster Tonja Olislagers: “Heel bijzonder dat iemand met deze visuele handicap zo positief en sterk in het leven staat. Daar heb ik veel respect voor en haal ik kracht en energie uit. Een boodschap die ik zeker mee naar huis neem.”

 

Tekst: Mathee Kamp
Foto: Michelle Christiaans

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief