Er blijkt geen direct contact nodig voor het CAE-virus om zich te verspreiden. Zwitsers onderzoek toont aan dat het virus tot ten minste drie weken kan overleven in dierlijk materiaal zoals melk of speeksel.
De Zwitserse onderzoeksgroep onder leiding van onderzoeker Samoilenko bewaarde twee lentivirussen, waaronder CAE, onder verschillende omstandigheden en bekeek de mate van infectieus zijn. Er werd virus gedroogd bewaard, en in melk. Onder beide omstandigheden was het virus na drie weken nog in staat om cellen te infecteren. Zeker van het virus bewaard in melk nam het ziekmakende vermogen beperkt af.
Insleep via andere routes
Shaula Bouwman, geitendierenarts bij Capravetgroup, legt het belang van het onderzoek uit: “Waar vroeger gedacht werd dat het virus zeer kort tot niet buiten het lichaam kon overleven, is nu aangetoond dat ook na enkele weken het virus nog altijd virulent kan zijn. Dit betekent dat het risico op insleep via andere routes dan direct diercontact veel aannemelijker is.”
Overdracht via kleding
De onderzoekers schrijven dat er niet eerder in wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld wat de hardnekkigheid is van virussen als CAE. Deze zogenoemde replicatiecapaciteit wanneer ze worden blootgesteld aan een vijandig milieu, bepaalt hun potentiële vermogen om dieren te infecteren zonder direct contact. Dit onderzoek maakt het aannemelijk dat CAE-virus kan worden overgedragen door bijvoorbeeld besmetting van de kleding van verzorgers en erfbetreders, of door te grazen op een weiland dat eerder werd begrazen door geïnfecteerde dieren.