Over het blad Geitenhouderij

Professionele én hobbygeitenhouders

Vakblad Geitenhouderij schrijft over de vele aspecten die aan de geitenhouderij verbonden zijn en het richt zich daarbij zowel op de professionele melkgeitenhouders als op de hobbygeitenhouders. In Nieuws staan actuele zaken die belangrijk zijn voor geitenhouders. Achtergrondverhalen gaan over de meest optimale opfok van lammeren, de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het voeren van melkgeiten of over gezondheidsproblemen van de dieren. Interviews zijn er geregeld, bijvoorbeeld met geitenmelkverwerkers of onderzoekers die iets op het gebied van geiten onderzochten. Ook trekt het vakblad er natuurlijk op uit om een reportage te schrijven over een melkgeitenbedrijf. Soms houdt men er een bijzondere bedrijfsvoering op na en gaan we daar op in, een andere keer is er sprake van het maken van geitenkaas en zetten we daar de spotlights op. Voor elk nummer gaat het vakblad aan bij een fervent fokker die vertelt over een dier dat voor hem of haar extra bijzonder is.

Vijf erkende geitenrassen

Het vakblad kent een nauwe samenwerking met de NOG, de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij. In deze organisatie zijn de vijf erkende geitenrassen in Nederland vertegenwoordigd, te weten de Nederlandse Witte geit, de Nederlandse Bonte geit, de Nederlandse Toggenburger geit, de Nederlandse Nubische geit en de Nederlandse Boergeit. De specifieke raskenmerken komen in het vakblad aan de orde, evenals de vele keuringen en andere bijeenkomsten die de fokcommissies van de rassen organiseren. Ook de mijlpalen die de geiten behalen, zoals het produceren van 10.000 liter melk, worden natuurlijk vermeld. Deze berichten gaan vergezeld van foto’s die de sfeer weergeven en laten een geit of bok op haar/zijn mooist zien.
Verder zijn er nauwe contacten tussen het vakblad en de verschillende organisaties die voor geiten en geitenhouders werkzaam zijn. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij, de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie, de Gezondheidsdienst voor Dieren, maar ook de verschillende voerfirma’s die geitenvoer maken.

Geitenhouderij proberen?

Ontvang twee nummers van Geitenhouderij met een proefabonnement.

Reacties zijn gesloten.