Op initiatief van Holm Marx, een Boergeitenfokker uit Noord-Duitsland, is de onderlinge ontmoeting van Boergeitenfokkers nieuw leven ingeblazen. Dit keer waren Boergeitenliefhebbers te gast in Zwitserland.
Het laatste Boergeiten-treffen dateert van 2014 toen de Nederlandse NOG-fokcommissie Boergeiten gastheer was. Door allerlei omstandigheden werd er daarna geen treffen meer georganiseerd, totdat Marx het initiatief nam om het weer op te starten. Plaats van handeling was het bedrijf van Daniël Birkenmeier in het plaatsje Stegen in de buurt van Freiburg in Zuid-Duitsland. Birkenmeier is in Duitsland een bekende Boergeitenfokker, niet zozeer vanwege de aantallen geiten maar vooral door de hoge kwaliteit van de dieren.
Er waren zo’n vijftig Boergeitenfokkers uit met name Duitsland en Zwitserland maar ook Spanje naar Stegen afgereisd om de dieren te bewonderen. Na de rondleiding op het bedrijf van Birkenmeier werd de hele groep uitgenodigd om in een nabijgelegen restaurant te eten en ervaringen uit te wisselen.
Kampioenen uit Nederlandse dieren
De volgende dag ging het Boergeiten-treffen verder in Zwitserland. Daar vond de Nationale Boergeitenkeuring plaats bij landbouwschool Liebegg, in het plaatsje Gränichen. Ruim 150 geiten en bokken waren aangemeld. De dieren stonden in een grote hal, de keuring zelf was buiten, waar de geiten in een straf tempo werden gekeurd en geplaatst. Het ging er allemaal nogal anders aan toe dan we in Nederland gewend zijn. Er was geen showring en er werd nauwelijks met de dieren gelopen. Wel werd er kort enige uitleg gegeven over de plaatsing – helaas voor de Nederlandse bezoekers niet te verstaan. Zowel de kampioensbok (Mister Schweiz) als de kampioensgeit (Misses Schweiz) stamden gedeeltelijk af van Nederlandse importen.
De reden dat de Zwitsers eind april al een Nationale keuring houden, heeft te maken met de wijze waarop de geiten er gehouden worden. In de winter staan ze op stal, maar zodra het weer het toelaat, gaan de geiten de bergen op. De meeste fokkers brengen de dieren al een week later naar 1000 meter hoogte, en na een paar weken naar 2000 meter. Pas in september keren de geiten weer terug naar het dal en de stal, een feestelijke happening waarbij het dorp uitloopt om de dieren te verwelkomen.
Harde ondergrond verplicht
Na de keuring was er gelegenheid om het bedrijf van René en Andrea Odermatt te bezoeken. Onlangs verbouwden zij hun koeienstal om tot geitenverblijf voor ongeveer 25 fokgeiten. Opvallend was dat de helft van het vloeroppervlak in de stal hard (beton) is. De andere helft bestaat uit een houten bak gevuld met stro. In Zwitserland is het een voorschrift dat minimaal 50 procent van de geitenstal een harde ondergrond heeft.
Het is de bedoeling dat het treffen van 2026 in Nederland plaatsvindt. In 2027 is Sleeswijk-Holstein aan de beurt, die keer bij Holm Marx.
Tekst en foto: Engel Kupers