Gezondheid

‘Reken niet op vergoeding gevolgschade’

Geitenhouders van wie de geiten geruimd worden vanwege de Q-koorts, moeten niet rekenen op overheidsvergoeding van de gevolgschade. Dat zegt Mark Paauw, beleidsmedewerker bij LTO. De getroffen geitenhouders kunnen wel een vergoeding per gedood dier aanvragen.
“Het vragen om vergoeding van de gevolgschade lijkt een kansloze actie”, zegt Paauw. “Ten tijde van andere dierziektecrises is een lijn gevolgd: alleen de dagwaarde van de geruimde dieren wordt vergoed. Die lijn geldt nog steeds. Bovendien valt gevolgschade vergoeden onder het ondersteunen van een sector en dat is binnen de EU-regels niet mogelijk.”
Voor elk geruimd dier kan een geitenhouder wel een vergoeding krijgen die varieert van 250 tot 600 euro. “Er wordt rekening gehouden met leeftijd van het dier en diergezondheidsstatus van het bedrijf. Zo is van belang of men vrij is van bijvoorbeeld CAE”, zegt Paauw.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief