Niet gecategoriseerd

Woensdag 16 december 2009

’s Morgens al vroeg telefoon, of ik mijn mail wil checken. Er staat om half twee een bijeenkomst gepland voor alle geiten- en schapenhouders met Gerda Verburg in Zaal Verploegen in Wijchen. Dit kan niet veel goeds voorspellen.
Ik probeer iemand te vinden die mee kan. Helemaal alleen onderweg met zoveel emoties kan niet goed gaan. Later die morgen komt het bericht dat het vier uur wordt. Om half drie check ik nog even mijn mail, moet zo weg, een collega geitenhouder haalt mij op. Ik heb een persbericht ontvangen van het ministerie van LNV; op alle besmette bedrijven worden alle dragende geiten geruimd en voor de overige geiten geldt een levenslang fokverbod. Daar kan je dus ook niks meer mee. Op dat moment dringt nog niet door wat ik later die dag onderweg naar huis bedenk: dit kan wel eens de doodsteek voor ons bedrijf zijn.
In Wijchen is veel pers aanwezig en de emoties lopen hoog op. Wat me vooral bijblijft is dat Gerda Verburg bij bijna elk antwoord zegt “Volksgezondheid is nummer 1.”  Daarvoor wordt een hele sector opgeofferd.
Nadat ik thuis ben geweest en daar iedereen het onheilsbericht heb gebracht, ga ik naar een vergadering bij ons in het dorp. Als antwoord op mijn late verschijning probeer ik uit te leggen wat er aan de hand is. Niemand, maar dan ook echt niemand, snapt wat dit voor nut heeft. Er werd toch in 2001 na de MKZ gezegd: “Dit nooit weer!” Niets blijkt minder waar.               
In één dag wordt je verleden, heden en toekomst onderuit gehaald. Zoveel jaar voor niets gewerkt. Wat onrechtvaardig.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief