Gezondheid

Aanpassing maatregelen Q-koorts

Op meer dan 300 Q-koortsvrije melkschapen- en melkgeitenbedrijven mag vanaf 15 juli weer worden gefokt en wordt het aanvoerverbod opgeheven. Voor de nu nog besmette bedrijven wordt zowel het fokverbod als het aanvoerverbod op 15 augustus opgeheven, mits de rapportage van het onderzoek naar de effectiviteit van de vaccinatie de voorlopige uitkomsten bevestigt. Het levenslang fokverbod voor de achtergebleven niet-drachtige dieren blijft van kracht.
Dat schrijven de ministers Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 29 juni aan de Tweede Kamer.
Nu de seizoenspiek van Q-koortspatiënten is uitgebleven en uit de voorlopige resultaten van onderzoek blijkt dat het vaccin goed werkt, is het volgens de bewindslieden goed om over te gaan naar een risicogebaseerd maatregelenpakket. De Q-koortsbacterie zal nooit helemaal uit Nederland verdwijnen, maar de belangrijkste besmettingsbron is met de zware maatregelen van de afgelopen periode weggenomen.
Q-koorts vrije bedrijven
Het fokverbod en het aanvoerverbod voor niet met Q-koorts besmette bedrijven vervallen op 15 juli. De tankmelkmonitoring blijft bestaan, maar wordt teruggebracht naar eens per maand in plaats van elke twee weken.
Besmette bedrijven
Als het onderzoek bevestigt dat vaccinatie effectief is, mogen besmette bedrijven vanaf 16 augustus gaan herbevolken. Voor deze bedrijven blijft de tankmelkmonitoring elke twee weken. Naast een uitmestverbod tot 30 dagen na de lammerperiode, geldt er voor de mest een composteerperiode van 150 dagen.
Overige maatregelen
Het uitbreidingsverbod, de hygiënemaatregelen, de meldplicht en de vaccinatieplicht blijven ongewijzigd.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief