Algemeen

Plaatjes weidende geiten verdwijnen

Dertien fabrikanten van geitenkaas en geitenmelkproducten halen plaatjes van geiten in de wei van hun verpakking. Die toezegging hebben de bedrijven gedaan aan Wakker Dier. Voor Bettinehoeve betekent het dat de al in gang gezette restyling in een sneller tempo wordt doorgevoerd.
Omdat de meeste geiten niet of nauwelijks in de wei komen, waren de plaatjes van weidende geiten op geitenmelkproducten Wakker Dier een doorn in het oog. De stichting startte eerder dit jaar een proefproces bij de Reclame Code Commissie tegen de misleidende verpakkingen en benaderde alle Nederlandse producenten die weidende geiten op de verpakking hadden staan. Stuk voor stuk beloofden zij het beeld van de verpakking te zullen halen. Het proefproces is nu ingetrokken.

Drie grassprietjes

Sybren Ewijk van Bettinehoeve staat tweeledig tegenover de actie van Wakker Dier. “We weten dat de meeste geitenhouders hun geiten niet in de wei laten. De stallen zijn over het algemeen meer dan prima onderkomens voor de dieren. Dus als je nou heel duidelijk met een foto op je verpakking suggereert dat de dieren in de wei lopen, begrijp ik dat dat wettelijk gezien misleidend kan zijn. Maar voor ons als Bettinehoeve, waar drie grassprietjes op een lijntekening stonden, en ook nog eens op horecaproducten en dus niet op consumentenproducten, vind ik de term ‘misleidend’ zwaar.” In juni benaderde Wakker Dier Bettinehoeve, waarop de kaasmaker de artikelen inventariseerde. Sybren Ewijk vertelt: “Het bleek dat op een aantal van de veertig artikelen nog een oud logo prijkt. De lijntekening van dat logo telt dus een handvol grassprietjes. We waren druk doende dit oude logo te vervangen door een nieuw logo en hadden van deze paar artikelen nog wat verpakkingsmateriaal wat we besloten hadden op te maken. We hebben toegezegd dit nu in een sneller tempo te zullen doen. Vanaf 2014 zullen al onze producten het nieuwe logo bevatten.”

Aanpassingen

Wakker Dier laat weten dat de meeste fabrikanten hun verpakkingen inmiddels al hebben
aangepast of dat de komende maanden zullen doen. Uiterlijk volgende zomer zijn alle bedrijven omgeschakeld. Ewijk neemt aan dat collega-kaasmakers hierbij eenzelfde insteek hebben als Bettinehoeve. “In veel gevallen geldt dat er niet met opzet weidende geiten zijn afgebeeld op de producten. Vroeger liepen de geiten in de wei, en vaak wordt er nog gebruik gemaakt van oude logo’s en etiketten. Die zullen nu vernieuwd worden.”
Gijs gaf aan dat een van haar leveranciers de geiten weidt en een ander ernaar streeft de dieren per 2014 ook buiten te laten lopen. Milner beloofde op eigen initiatief de verpakking van haar nieuwe product Milner Koe & Geit aan te passen.

Buitenlandse kazen

Op buitenlandse geitenkazen – voornamelijk Franse – kunnen nog wel weidende geiten zichtbaar zijn. De Franse dierenbeschermingsorganisatie PMAF is momenteel bezig met een onderzoek naar de omstandigheden in de Franse geitenhouderij. Wakker Dier heeft besloten de resultaten van dit rapport af te wachten, alvorens ook deze producenten aan te schrijven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Wilma Wolters

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief