Voeren

Clinoptiloliet positief voor biologische melkgeiten

De Europese Commissie heeft per 9 juli het biologische diervoederadditief Clinoptiloliet goedgekeurd als toevoeging voor diervoeding voor alle diersoorten. Met name interessant voor melkgeitenhouders. Dat wordt althans gesteld in het Biogeit rapport van het Louis Bolk Instituut. Echter, aangezien de diersoorten tot op heden ongewijzigd zijn, mag Clinoptiloliet van sedimentaire oorsprong, tot nadere berichtgeving, alleen worden toegepast voor de nog van toepassing zijnde diersoorten van de voor  9 juli 2013 goedgekeurde diersoorten. Dat zijn:

  • Mestvarkens
  • Mestkippen
  • Mestkalkoenen
  • Runderen
  • Zalm

Biologische geitenhouder Gerrit Verhoeven heeft Clinoptiloliet gebruikt. “De vertering van de eiwitten is beter, dat merk ik aan de ammoniakuitstoot. Die wordt minder.” Het gebruik van de toevoeging aan de diervoeding ziet Verhoeven als een try-out. “Ik kijk nu samen met collega’s wat de effecten precies zijn. Daarna beslis ik of ik het vaker ga gebruiken.”

Het rapport

In het Biogeit rapport wordt een praktijkonderzoek beschreven naar de effecten van Clinoptiloliet op de melkproductie en melksamenstelling van geiten. Voor het onderzoek zijn 50 nieuwmelkte geiten gebruikt. Clinoptiloliet had geen effect op de melkproductie en het eiwitgehalte van de melk. Clinoptiloliet had een positief verhogend effect op het vetgehalte van de melk met ongeveer 0.1-0.4 procent. Mogelijk is voor een effect op de melkproductie een hogere toevoeging Clinoptiloliet nodig.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief