Voeren

Inspirerende studiedag Boerenbond Deurne

Afgelopen dinsdag, 12 november, organiseerde het geitenspecialisten-team van Boerenbond Deurne weer een studiedag voor geitenhouders. Gezien de sfeer en reactie van aanwezigen bood de dag velen nieuwe inspiratie.
Zo’n 75 mannen en vrouwen, zowel klanten als potentiële klanten, woonden de studiedag bij. In de ochtend luisterden zij naar een enthousiast en aansprekend betoog van Rob van der Westerlaken, werkzaam bij training- en adviesbureau Perpetuum uit Vught. Hij vertelde dat elk mens 4 ‘lichaamssappen’ (met elk een eigen kleur) heeft die hem bepaalde eigenschappen geeft, en dat bij elk mens een van die kleuren de boventoon voert. Van der Westerlaken kwam met sprekende voorbeelden. “Rood is de kleur die we veel bij ondernemers zien. Zij zijn nuchter en zakelijk, durven knopen door te hakken en nemen gemakkelijk besluiten. Zij lijken daardoor geboren leiders. Maar ze hebben de neiging om wat te snel te gaan en er vanuit te gaan dat iedereen wel weet naar welk doel er wordt toegewerkt. Zij krijgen niet alle mensen vanzelf mee in hun plannen.”
In de zaal ontstond een luid geroezemoes na het verhaal van Van der Westerlaken. Zeker toen hij de opdracht gaf om voor jezelf op te schrijven welke kleur bij jou de boventoon voert en welke eigenschappen die daarbij horen je goed van pas komen, en welke minder. Door je bewust te zijn van je eigen kleur en die van een ander, en je daar wat meer bij aan te passen, zou je beter kunnen communiceren, concludeerde Van der Westerlaken.

Bedrijfsbezoek

Na de lunch brachten de aanwezigen een bezoek aan het bedrijf van de familie Rongen in Rijkevoort. De drie broers Rongen hebben een melkveebedrijf, een melkgeitenbedrijf met 3.800 geiten en een ruwvoerwinning/akkerbouwbedrijf. De ruwvoer-tak brengt gras en mais voor zowel de koeien als de geiten, en de biest van de koeien gaat deels naar de lammeren. De lammeren krijgen in een keer 350 ml biest via de ColoGoat (zie Geitenhouderij 5-2013 en het artikel op de website van vakblad Geitenhouderij). Daarna gaan de lammeren naar het opfokbedrijf waar ze met 15 dieren in een hok komen op een afdeling van 10 hokken. Daar krijgen ze via een trog drie keer daags melk gevoerd via een melktaxi. De trog moet elke keer leeggedronken zijn en wordt om de dag schoongemaakt. De lammeren gaan niet van de afdeling af, maar worden wel op gewicht geselecteerd en kunnen dus zo in een ander hok op dezelfde afdeling terecht komen. Het voordeel van de trog is dat de lammeren goed te zien zijn en er snel geselecteerd kan worden. Zo komen de snelle, actieve lammeren in een hok en kunnen zij niet de wat mindere lammeren van het drinken afhouden.
De 3.800 melkgeiten worden gemolken in een 120 stands buitenmelker van Dairymaster, waar de melkbekers direct onder de geit uit de bodem komen. Arjan Rongen geeft aan dat het snel en makkelijk melken is.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief