Algemeen

GGD start onderzoek naar Q-koorts

Deze week ontvangen alle 2.200 inwoners van Herpen (postcode 5373) van 18 jaar en ouder een informatiepakket voor deelname aan het onderzoek “Q-Herpen II”. Dat meldt de GGD Hart voor Brabant. Het onderzoek geeft inzicht in wie ooit besmet werd door de Q-koortsbacterie. Wie daar wel of geen nadelige gevolgen van heeft. En wie chronische Q-koorts heeft, zonder dat zelf te weten. Het onderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst en bloedafname.
Het onderzoek wordt alleen in Herpen verricht omdat het volgens de GGD nuttig was te zoeken naar één dorp met veel Q-koorts. Volgens de dienst ligt Herpen dan voor de hand. Daar werd de eerste koortsuitbraak vastgesteld. De conclusies uit het onderzoek in Herpen zullen ook gelden voor andere getroffen dorpen.

Definitieve resultaten begin 2015

Alle inwoners van Herpen, dus ook mensen die denken dat zij geen Q-koorts doormaakten, ontvangen een informatiepakket met uitleg over dit onderzoek. Iedereen die deelneemt, ontvangt na ongeveer 15 weken zijn of haar eigen persoonlijke uitslag en advies. De huisarts ontvangt deze ook. Indien nodig volgt een overleg met de huisarts en/of een doorverwijzing naar een Q-koortspoli. De definitieve resultaten van het totaalonderzoek zijn naar verwachting begin 2015 bekend.
De GGD Hart voor Brabant voert dit onderzoek uit samen met de patiëntenorganisatie Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts, de laboratoria van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en InnatOss Laboratories. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekostigt het onderzoek.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief