Algemeen

Nieuwe Q-koortstest beschikbaar voor artsen en particulieren

De nieuwe test Q-detect die het bedrijf Innatoss Laboratories ontwikkeld heeft is beschikbaar voor artsen en particulieren die een vermoeden van Q-koorts willen onderzoeken. In Oss en Voerendaal kan vanaf 8 december bloed afgenomen worden voor de test.

Q-detect bepaalt of witte bloedlichaampjes reageren op de Q koorts bacterie. Als dat zo is, is iemand vrijwel zeker in aanraking geweest met de bacterie. Bij mensen met chronische Q koorts wordt een extra sterke reactie gezien. De testmethode is uitgevonden en gepatenteerd door het Radboudumc in Nijmegen. Innatoss heeft de test verder ontwikkeld en in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Q-koorts patiënten vergeleken met de immuunfluorescentietest.

In Herpen zijn in februari 2014 ruim 1500 bewoners getest op Q-koorts. Hierbij werd zowel de klassieke IFA test als Q-detect gebruikt. In de Herpen studie werden 3 Coxiella stammen gebruikt: een referentiestam en 2 stammen die in Nederland zijn gevonden. Deze werden bij het Centraal Veterinair Instituut gekweekt op verschillende manieren. Zo kon uitgesloten worden dat effecten het gevolg zijn van verontreinigingen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief