Gezondheid

Ziektes op de loer rond aflammeren

Rondom het aflammeren zijn geiten gevoeliger voor infecties en ontstekingen. “De lagere weerstand van de dieren zorgt ervoor dat witte bloedlichamen sloom worden”, vertelt Lonneke Delhaes, dierenarts bij praktijk Midden Brabant. “En dan verloopt het vinden, binden, opnemen en vernietigen van bacteriën slecht.” Delhaes was een van de sprekers op de studieavond die Studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland deze week organiseerde in Oirschot.
Weerstandsverlaging rond aflammeren kan allerlei gevolgen hebben. Bijvoorbeeld slepende melkziekte. De eerste symptomen zijn dat dieren minder of niet eten, traag zijn, zich afzonderen en de kop in de flank leggen. Ook dikke benen kunnen een aanwijzing zijn. “Ketonlichamen zorgen ervoor dat het dier minder eetlust heeft”, vertelt Delhaes. “Die kun je het meest accuraat meten in het bloed.” Je kunt slepende melkziekte voorkomen door een energietekort bij de dieren te voorkomen, ze rustig in de benen te jagen en vaker te voeren. “Bewegen is heel goed voor een dier met slepende melkziekte. De ketonlichamen worden dan gebruikt door de spieren en hopen niet op in de lever.”
Behandeling van een dier met slepende melkziekte bestaat uit het toedienen van propyleenglycol, bewegen, je kunt overwegen de lammeren er af te spuiten (die energievreters heeft de geit dan niet meer) of nadat een scan een levend lam laat zien kun je een keizersnede overwegen.
Baarmoederontsteking
Baarmoederontsteking kan ook makkelijker ontstaan als de weerstand van de geit laag is. “Een calcium- en een energietekort zijn de grootste veroorzakers van baarmoederontsteking”, aldus Delhaes. “Calcium werkt als benzine voor een spier, en als de geit daarvan te weinig heeft, zal de baarmoederspier minder goed werken. Er blijft dan vuil achter in de baarmoeder wat voor een ontsteking kan zorgen.”
En de therapie? “Een individuele geit kun je calcium en propyleenglycol geven. Maar het is vooral ook belangrijk de rest van de koppel te redden”, zegt Delhaes. Het bijvoeren van krijt zodra de eerste geiten gaan lammeren, lijkt dan ook een positief effect te hebben.
Signaal voor de koppel
Maar zoals bij meer gezondheidsproblemen zijn er meerdere oorzaken mogelijk voor een baarmoederontsteking. “Zie een zieke of dode geit als een signaal voor de rest van de koppel. Het is dan tijd om aan diagnostiek te doen”, besluit Delhaes.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief