Algemeen

Karditsel start met kaas maken

Vandaag, 10 maart, start geitenkaasmakerij Karditsel in het Belgische Lummen, in de provincie Limburg. Kaasmaker Giedo de Snijder (60) heeft na lang zoeken een plek gevonden om zijn droom te verwezenlijken; zachte geitenkaas maken op de biologische boerderij.
De Snijder heeft bijna heel zijn leven geitenkaas gemaakt. Hij begon in 1983 met 14 geiten, de kaas maakte hij in de keuken. Vele jaren later maakte hij kaas in een fabriek, maar dat hield hij slechts een paar maanden vol. “Dat is absoluut niet mijn ding. Ik wil graag voor een niche produceren. Het liefst op de boerderij.”
Dat kon bij geitenhouders Koen Vanroye en Pieter Coopmans in Lummen, gedreven biologische boeren. Op 10 maart gaat de melk van de 100 geiten voor het eerst naar de gloednieuwe kaasmakerij die op de boerderij werd neergezet. “Afgelopen vrijdag is die gekeurd door het Voedselagentschap, en werd goed bevonden. Nu hebben we een voorlopige vergunning om hier kaas te maken en kunnen aan de slag”, aldus De Snijder. “Ik vind het best wat spannend, maar heb erg naar dit moment toegeleefd en heb er erg veel zin in.”
De Snijder maakt rauwmelkse, zachte kaasjes met een natuurlijke korst en probeert die vooral lokaal en regionaal af te zetten in met name kaasspeciaalzaken. “Want ik wil graag een ambachtelijk en authentiek product maken, dat zijn weg vindt in de buurt. Dat is mijn passie.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief