Algemeen

Derde van Q-koorts patiënten heeft nog klachten

Ruim een derde van de patiënten met Q-koorts heeft twee jaar na het begin van de ziekte nog  gezondheidsklachten, waaronder ernstige vermoeidheid. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidswetenschapper Joris van Loenhout van het Radboudumc.
Het onderzoek van Joris van Loenhout is het eerste grootschalige onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts op de lange termijn. Ruim duizend patiënten werkten aan het onderzoek mee door vragenlijsten in te vullen tot vier jaar na aanvang van hun ziekte. Hieruit kwam naar voren dat ruim een derde van de patiënten nog langdurig klachten ervaart, met name door ernstige vermoeidheid. Deze klachten leiden tot verlies van levenskwaliteit en problemen op de arbeidsmarkt. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met die van mensen die ooit een Legionella-infectie hebben doorgemaakt.
Volgens Van Loenhout voelen veel patiënten met Q-koorts zich niet gehoord. “Hun huisarts kan weinig voor ze doen, omdat er geen bewezen effectieve behandeling is. Deze patiënten kunnen nu in ieder geval zeker zijn dat zij niet de enigen zijn met langdurig klachten. Ik hoop dat huisartsen op basis van dit onderzoek meer informatie kunnen verschaffen over het percentage patiënten wat tot vier jaar na aanvang van hun ziekte nog klachten heeft.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief