Fokkerij

Nederlandse Bonte geit gekozen als zeldzaam ras 2016

Het bestuur van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft de Nederlandse Bonte geit officieel gekozen als zeldzaam ras van het jaar 2016. Volgens SZH is er een dalende trend te zien in het aantal Bonte geiten.
Elk jaar kiest de SZH een van de inmiddels ruim zeventig verschillende zeldzaam geworden landbouwhuisdierrassen als ras van het jaar. Dit ras wordt dan extra onder de aandacht gebracht. De keuze voor de Bonte geit heeft een aantal redenen. Zo is er in de laatste acht tot tien jaar is een dalende trend te zien in het aantal Bonte geiten. Er zijn maar enkele melkgeitenbedrijven met Bonte geiten. Wel is het ras vaak te zien op kinderboerderijen, maar voor het in stand houden van de ras leunt de afdeling Bonte geit  binnen de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) vooral op hobbyhouders. Dat maakt het voortbestaan van het ras kwetsbaar, aldus de SZH.

Samen promoten

De SZH en de NOG willen de Bonte geit gezamenlijk extra promoten in 2016. “Het ras is door zijn bonte kleur (zwart of bruin) makkelijk herkenbaar levend erfgoed. Herkenbaarheid biedt goede promotiekansen.”
Wat er in 2016 allemaal te zien en te beleven is rondom de Nederlandse Bonte geit (en andere zeldzame geitenrassen) zal te zijner tijd te vinden zijn op www.szh.nl.

Foto: Teuni/Wikimedia
Foto: Teuni/Wikimedia

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief