Melken | Melkprijs

‘We hebben zwakke afzetpositie’

BusserVoor de periode 2016-2025 schat Ben Busser van Ausnutria Hyproca (moeder­bedrijf van HGM) dat de melkprijs rond de 60 euro per 100 kg melk zal liggen. Dat vertelde hij tijdens­ de geitenstudiedag die voerfabrikant Agrifirm half november organiseerde.
Ook schat Busser in dat er gemiddeld meer betaald zal gaan worden op eiwit, en minder voor vet. “Maar”, zo vindt Busser, “het gaat uiteindelijk niet om de melkprijs. Het gaat om rendement.” En de kosten (energie, voer, grond) op een geitenhouderij zullen verder stijgen, terwijl de opbrengsten alleen zullen stijgen als de melkverwerkende bedrijven meer gaan inzetten op merken, zegt Busser. “Ik vind dat de sector op dit moment een zwakke afzetpositie heeft.
De afzet is grotendeels een mono-cultuur van grotendeels merkloze producten die zich nauwelijks van elkaar onderscheiden.” Daardoor zal de groei van de melkplas, die in Nederland 5 tot 10 procent zal zijn, de melkprijs drukken. Busser legt de schuld bij de sector zelf neer. “De verwerkende bedrijven verkopen het grootste deel van de melk zelf aan de handel. We moeten investeren in eigen merken en marktpositie. Alleen als we een marktpositie innemen met onderscheidende producten onder een merk, kunnen we een structureel goede melkprijs bereiken.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MelkenMelkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief