Gezondheid

Onderzoek zoekt paratuberculose-biest

De Publiek Private Samenwerking Kleine Herkauwers Paratuberculose in de melkgeitenhouderij zou graag biest ontvangen van geiten die (zwaar) besmet zijn. Heeft u testpositieve of zwaar van paratuberculose-infectie verdachte geiten waarvan biest beschikbaar is, dan wil de onderzoeksgroep die graag onderzoeken. Dit lezen we op de website van GD.

De uitslagen van deze monsters vormen de laatste stukjes van de puzzel in hoeverre de paratuberculose bacterie (Mycobacterium avium, subspecies paratuberculosis) in biest en melk van melkgeiten voorkomt. Met deze uitkomsten kan een (voorzichtige) uitspraak gedaan worden op de vragen ten aanzien van geiten biestgift en de veiligheid van geitenmelk consumptie. Voorlopige uitslagen laten een gunstig beeld zien.

De biest insturen kan door een e-mail te sturen naar dierenarts kleine herkauwers Karianne Lievaart-Peterson, k.lievaart-peterson@gddiergezondheid.nl. GD stuurt dan een tiental melkbuizen met conserveringsmiddel om zo schoon mogelijk biest van besmette of verdachte dieren te verzamelen. De dierenartspraktijken kunnen de buizen insturen naar GD. Vervolgens zal het Centraal Veterinair Instituut de melk onderzoeken op paratuberculose DNA en op antistoffen.

 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief