Gezondheid | Melken

Duurzaamheidsprijs voor Van Tilburg

Jan en Aafke van Tilburg uit Oude Tonge (ZH) kregen tijdens het Nationaal Geiten Event 2016 afgelopen zaterdag de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De melkgeiten op hun biologische bedrijf halen de hoogste gemiddelde leeftijd, namelijk 6 jaar en 6 maanden. Het was voor het eerst dat deze prijs werd toebedeeld.

Jan van Tilburg nam de prijs in ontvangst van Jeannette van de Ven, vakgroepvoorzitter LTO Melkgeitenhouderij. Jan had niet verwacht dat op zijn bedrijf de geiten het oudst worden, maar hij kan het wel beredeneren. “We selecteren niet streng. Dat kunnen we ons ook veroorloven omdat we voldoende ruimte in de stal hebben. We hebben geen vaste ondergrens voor de productie en kijken vooral naar de instroom van jonge geiten. En eerstejaars gaan sowieso niet weg vanwege een tegenvallende productie, die krijgen altijd nog een kans.”

Van 198 bedrijven werd bekeken wat de leeftijd van melkgevende geiten (lactatienummer ≥ 1) bij afvoer is, als die plaatsvonden tussen augustus 2015 en juli 2016. De gemiddelde leeftijd bij afvoer van melkgeiten van een bedrijf in Nederland is 3 jaar en 8 maanden. Met 6.6 jaar springen Jan en Aafke dus duidelijk boven het gemiddelde uit.

Lees meer over Jan en Aafke van Tilburg en hun bedrijfsvoering in vakblad Geitenhouderij van oktober 2016 (verschijningsdatum 21 oktober).

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
GezondheidMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief