Gezondheid

Q-koorts stam herkend door immuunsysteem mens en geit

De bacterie Coxiella burnetii 3262, die tussen 2007 en 2010 verantwoordelijk was voor de Q-koorts uitbraak in Nederland, wordt goed herkend door het immuunsysteem van zowel mensen als geiten. Dat blijkt uit onderzoek van Anne Ammerdorffer die op maandag 12 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen gepromoveerd is.

De Q-koorts uitbraak in Nederland speelde af tussen 2007 en 2010. Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Infectie met deze bacterie kan leiden tot zowel acute als chronische Q-koorts bij mensen en tot abortus bij drachtige geiten. Ammerdorffer onderzocht hoe het immuunsysteem van zowel mensen als geiten de Coxiella bacterie herkent.

Het onderzoek van Ammerdorffer toont aan dat de Q-koorts stam, Coxiella burnetii 3262, verantwoordelijk voor de uitbraak in Nederland, goed wordt herkend door het immuunsysteem van zowel mensen als geiten.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief