Algemeen

Boer on Tour 2016 dag 3: Cultuur snuiven

Al vroeg staat onze Spaanse buschauffeur te trappelen om ons naar het historische centrum van Cordoba te brengen. Het hotel van overnachting ligt in een villawijk van rijk geworden mensen in de juwelenhandel. Helaas kwam voor velen aan de rijkdom een eind met de crisis van 2008. Je ziet nu dat de wijk deels wordt ingenomen door bedrijven die de percelen van minimaal 4000 m2 kopen. Binnen een kwartiertje bussen zien we de Mezquita, de kathedraal van Cordoba. Zowel het oude centrum als deze Mesquita staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Daarnaast zullen we ons later op de dag een keur aan visgerechten goed laten smaken op het strand van Malaga.

Moskee

Cordoba, de warmste stad van Europa, was een grote stad in de 10de eeuw met zo’n 500.000 inwoners; voor toen de op een na grootste stad ter wereld. Nu herbergt de stad ruim 300.000 mensen.

Dag3 (14) Dag3 (15) Dag3 (16)

 

Overweldigend, prachtig, groots en imposant hoor ik noemen als we het immense kerkgebouw Mezquita binnengaan. Vanaf de achtste eeuw bouwden de Moren op de fundamenten van een Romeinse tempel een Visigotische kerk. Aanvankelijk werd de helft van de kerk verkocht aan de moslims, uit angst. Later kocht de islamitische bevolking van Cordoba ook de andere helft erbij. De katholieken hadden vanaf dan niks meer te zoeken in deze moskee. De moslims sloopten het originele kerkgebouw en herbouwden het geheel tot de grootste moskee van Europa toen. Er konden 20.000 mensen in.

Kathedraal

Nadat de christenen in 1236 de stad en dus ook de moskee veroverden, werd de Mezquita vergroot en verfraaid. Vandaag de dag zijn zowel deze Christelijke maar ook veel Moorse invloeden zichtbaar waardoor dit kerkgebouw een moskee en een katholieke kerk is. Nu zijn dus in het grondplan van het gebouw de traditionele moskee en het Latijnse Kruis van een kathedraal te zien in deze wereldberoemde Mezquita.

Mild

Na een rondgang met gids van ruim een uur, storten we ons achter de grote kerk in de kleine straatjes van het historisch stadscentrum met gezellige winkels en koffiebars. Bij velen staat rond 11 uur een superijsco al op het menu. Waarom ook niet, het weer is ijsvragend. Helaas komt ook aan deze stad een eind als we iets na 12 uur koers zetten richting Malaga. De tocht van een kleine 2,5 uur laat ons het vruchtbare landschap van Andalusië nogmaals zien. Door het milde klimaat kan de boer het hele jaar door aardappelen telen en 2,5 keer per jaar een maisoogst doen.

Dag3 (4)

 

Andalusië, met hoofdstad Sevilla, is een van de belangrijkste autonome regio’s van Spanje. De regio, met ruim 8 miljoen inwoners, is de bakermat van stierenvechten en flamenco dansen. Het mediterrane klimaat, droge zomers en zachte winters, maken dat de temperatuur in de zomer de 40oC overstijgt. De ecologische landbouw groeit sterk in deze regio met nu ruim 800.000 ha. Het toerisme trekt na 2010 stevig aan met groeicijfers van 7 procent jaarlijks. Er wordt divers geteeld van granen, olijven, druiven, fruit en amandelen tot citrusvruchten. Ook de visteelt is van groot belang voor de regio met sardines, tonijn, mosselen en garnalen.
Internet

Lof voor onze reisleider Frans van Poppel. Hij is niet alleen in staat om vlekkeloos te vertalen van het Spaans naar het Nederlands en omgekeerd. Nee, hij was ook de man achter het totaalprogramma. En dat deed hij goed. Alles klopt en we krijgen in drie dagen tijd een goed beeld van de regio en de geitensector. Frans heeft voor ons een belangrijke site voor de Spaanse geitensector geraadpleegd als hij in de bus de laatste nieuwtjes van deze internetsite aan ons toevertrouwd: “Op dinsdag 15 november komt de Spaanse organisatie Inlac voor de geitensector bijeen omdat de melkprijzen dalen. Op 14 november is er het nieuws dat de geitenproducenten zich mobiliseren om te melden aan de overheid dat de melkindustrie misbruikt maakt van de lagere melkprijzen. Er is onrust. Op 9 november is er het bericht dat in de toekomst waarschijnlijk op het kaasetiket de plaats van verwerken moet worden gezet. Op 7 november bericht de site dat de geitensector met 10 procent daalt in dieraantallen. Dat komt door de daling van de melkprijs waardoor boeren dieren afstoten. Andalusië heeft nu een slordige 700.000 geitenbedrijven die met elkaar pakweg 300 miljoen liter melk produceren jaarlijks.

Dag3 (10) Dag3 (11)

Kieskeurig

Rond 15 uur zetten we ons op het terras van een Malaganees restaurant, met uitzicht over de Middellandse Zee. De temperatuur wijst 22 graden en de overdadige lunch start. Niet ieder van ons blieft vis want zes vingers prikken in de lucht op de vraag van Frans “wie geen vis”. Eén van de zes zegt droog: “Wij zijn kieskeurig omdat onze dieren dat ook zijn”, waarop een Belg uit ons gezelschap roept: “Wij eten Veel, Vers, Vaak en Van alles.”
Enfin, we laten ons de diverse vissoorten goed smaken: inktvis, sardines en een keur aan andere lekkernij uit het zoute water glibbert via onze smaakpapillen richting maag.
Maar aan alles komt een eind. Rond 17.30 uur stappen we voor een korte rit in de bus, die ons dropt op Malaga Airport. Nog een uurtje wachten en de Boeing 737 van Transavia swingt de lucht in om even voor 22 uur vaste grond in Eindhoven aan te doen. Vrouwelijke piloot Kimman deed het prima. Koffertjes van de bagageband, zoenen, knuffelen en handen schudden en zo komt een eind aan drie dagen Spaanse cultuur en geiten. Het studiereizen smaakt naar meer voor het geiten-gezelschap en daarom vraagt Wilbert Leermakers (Agrifirm) waar de Boer on Tour Geit in 2018 naartoe moet gaan. Portugal? Griekenland? Australië?

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief