Gezondheid

Eerste cursus positief beleefd

Onlangs vond voor het eerst de cursus ‘diergezondheid en -welzijn melkgeitenhouderij’ plaats, een initiatief van Cursuscentrum Agribusiness te Dronten. De tweedaagse cursus werd georganiseerd bij Diergezondheidscentrum Boven Veluwe te Wezep, alwaar docent Christien Rijpkema-Hoekert werkzaam is in de praktijk. Op de tweede dag werd de cursus gecombineerd met een bezoek aan een melkgeitenbedrijf.

De deelnemers vormden een gevarieerde groep met startende geitenhouders, medewerkers van geitenbedrijven, omschakelaars en adviseurs in de geitenhouderij. Er kwamen veel vragen uit de groep, vond Rijpkema-Hoekert, en dat zorgde voor veel interactie en een interessante kennisuitwisseling. Rijpkema-Hoekert is 15 jaar dierenarts bij diergezondheidscentrum Boven-Veluwe en stelde het cursusboek samen. De dierziektes die in de cursus aan bod kwamen zijn op dit moment heel actueel (CAE, CL, paratbc) of komen veel voor (clostridium, listeria). Daarnaast kwam het onderwerp Q- koorts aan bod, evenals abortusproblematiek, uiergezondheid en mineralen. Op de tweede dag werd de jongvee-opfok besproken met aandacht voor de biestvoorziening en aandoeningen als diarree en longproblemen. Ook werden kort enkele huisvestingssystemen aangestipt.  “We richtten ons op de praktijk en bieden achtergrondkennis over veel voorkomende ziektes bij geiten, aldus de dierenarts kleine herkauwers.

Op scherp

Deelnemer Gerard van Zutphen, vertegenwoordiger bij Havens, heeft de cursus naar tevredenheid gevolgd. “Door de diepgang die een expert als Christien brengt, heeft de cursus dingen die ik al wist, nog eens op scherp gezet. Zo heb ik nu helder voor ogen waar je bulten zou kunnen aantreffen bij een geit met CL.” De adviseur miste toch ook wat in de cursus. “Diepgang rondom klimaat. Het is een ondergeschoven kindje in de geitensector. Er wordt op dit moment veel in geïnvesteerd en dat leidt altijd tot resultaat.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief