Gezondheid | Melken

Frequentie tankmelkonderzoek Q-koorts één keer per maand

De frequentie van het tankmelkonderzoek in het kader van de monitoring van Q-koorts tot één keer per maand worden teruggebracht. Dat schrijft het deskundigenberaad zoönosen in een advies aan het kabinet.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat bekijken wanneer de aanpassing van de frequentie van de tankmelkmonitoring kan worden ingevoerd. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mede namens Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Humane meldingen terug op niveau

De afgelopen vier jaar is het aantal humane meldingen van acute Q-koorts weer op het niveau voor 2007 (gemiddeld negentien nieuwe patiënten per jaar). Er zijn geen clusters van patiënten gemeld. Er zijn sinds mei 2016 geen melkgeiten en schapenbedrijven meer met een Q-koorts-besmetstatus.

Het deskundigenberaad ziet adequate vaccinatie van schapen en geiten als de meest effectieve interventie om het risico op Q-koorts in Nederland te beperken en blijft continuering daarvan nodig achten. Omdat de bedrijfsvoering in de melkschapen- en melkgeitenhouderij momenteel het gehele jaar lammerperioden kent, er geen bedrijven meer zijn met een Q-koorts-besmetstatus en de gevoeligheid van de tankmelkmonitoring zeer goed is, kan de frequentie van het tankmelkonderzoek tot één keer per maand worden teruggebracht.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
GezondheidMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief