Algemeen

Helma Lodders (VVD) bezoekt geitenhouders

Tijdens haar ‘agrarische tour’ bezocht Tweede Kamerlid voor de VVD Helma Lodders vrijdag een vijftal agrarische bedrijven in Overijssel. Een van die bedrijven was het melkgeitenbedrijf van de familie Veelers in Hengevelde.

Lodders gaf direct aan dat ze nog niet zo thuis was in de geitenhouderij. Familie Veelers had echter gezorgd voor een aantal sprekers die het Kamerlid bij konden praten. Zo vertelde Karin van der Toorn als programmaleider Duurzame GeitenZuivel Keten dat de sector zelf deze DGZK in het leven heeft geroepen. Onder de vlag van DGZK lopen nu een aantal onderzoeken, bijvoorbeeld naar hoe de consument naar de geitenhouderij kijkt.
Ook was Martin Tuinte van LTO vakgroep Melkgeitenhouderij aanwezig, die Lodders en de andere aanwezigen inlichtte over de fors gestegen stikstof en fosfaat excretienormen. Hij stelde voor dat een externe monsternemer eenmaal per kwartaal de potten komt monsteren. “Daarmee kunnen geitenhouders de mest op waarde verkopen aan akkerbouwers en ontstaat er een goed beeld van de werkelijke hoeveelheid mineralen in geitenmest.”

Macht benutten

Tijdens de discussie die ontstond liet Lodders duidelijk van zich horen. “Er wordt nu veel op emotie geregeerd, en niet op basis van feiten. En ik herken de kritiek dat er te weinig kennis en expertise van de landbouw aanwezig is in de Kamer. Maar ik weet ook dat er meer macht is bij de agrarische producenten dan op dit moment benut wordt.” Lodders, die voor de VVD op de 12e plek staat op de kandidatenlijst van de komende Tweede Kamer verkiezingen, denkt dat die macht beter ingezet zou kunnen worden als boeren meer uitgaan van hun eigen kracht, en het eerlijke verhaal delen. “Misschien helpt het als de belangenbehartigers uit de veehouderij hun eerlijke verhaal gaan delen met de retail zoals de Albert Heijn en de Jumbo.”

 

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief