Gezondheid

Jeannette van de Ven voorzitter Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren

Jeannette van de Ven is de nieuwe voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Zij volgt Toon van Hoof op die sinds 2005 voorzitter was van het Vertrouwensloket.

Het onafhankelijke Vertrouwensloket beoogt preventie van verminderde dierzorg en verwaarlozing van dieren die gehouden worden op een landbouwbedrijf. Van de Ven is sinds februari portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland. Omdat LTO meerdere dierlijke sectoren vertegenwoordigt, komt de voorzitter uit hun geledingen. Het Vertrouwensloket wordt inhoudelijk aangestuurd door een stuurgroep van LTO, de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het ministerie van Economische Zaken. Samen met 21 erfbetredende organisaties zijn afspraken gemaakt over hun rol en bijdrage in het signaleren van verminderde dierzorg en dierverwaarlozing.

Initiatief vanuit sector
De sector heeft enkele jaren geleden zelf het Vertrouwensloket opgezet. Het belang van het Vertrouwensloket is tweeledig. Het wil veehouders in nood helpen, waardoor het aantal gevallen van verminderde dierzorg wordt beperkt en is er om vragen hierover te beantwoorden. Daarnaast kunnen incidenten op het gebied van verminderde dierzorg en dierverwaarlozing het imago van de gehele veehouderijsector aantasten.

Meldingen eerder en vaker
Zeventien procent van de meldingen komt binnen via burgers, 83 procent via erfbetreders. Het Vertrouwensloket merkt dat meldingen van verminderde zorg om dieren of dierverwaarlozing vaker en eerder worden gemeld. Het aantal meldingen is afgelopen jaar gestegen met 138 procent. Enerzijds komt dat omdat in meerdere sectoren de economische ontwikkelingen zorgelijk waren. Anderzijds omdat erfbetredende organisaties steeds beter hun signalerende rol oppakken.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief