Algemeen

Totale onderzoek volksgezondheid en geitenhouderij in 2020 afgerond

Het totale onderzoek naar de gezondheid van mensen die rondom geitenhouderijen wonen, kan naar verwachting in 2020 worden afgerond. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is al een onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidseffecten van veehouderijen op de gezondheid van omwonenden in een deel van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Dit onderzoek door het RIVM leidde tot het rapport ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’ (VGO). In het rapport staat onder andere dat mensen die rondom geitenhouderijen wonen een grotere kans hebben om een longontsteking op te lopen. Tot op heden is de oorzaak niet duidelijk. Daarom wordt er meer onderzoek gedaan.

Vervolgonderzoek ook buiten Brabant en Limburg

Het vervolgonderzoek bestaat uit een aantal deelonderzoeken en bestaat onder andere uit een epidemiologische analyse van huisartsengegevens over de jaren 2014-2016 in het VGO-gebied (deel van Noord-Brabant en het noorden van Limburg). Minister Schouten verwacht dat dit deelonderzoek medio 2018 kan worden afgerond.
Op dit moment wordt gekeken in welke gebieden in andere provincies dan Noord-Brabant en Limburg een dergelijk onderzoek kan worden uitgevoerd. Dit deelonderzoek kan naar verwachting medio 2019 worden afgerond.
Tegelijkertijd vindt er onderzoek plaats naar de oorzaken van de verhoogde ziektedruk rond geitenhouderijen. Het totale onderzoek kan in 2020 worden afgerond, verwacht de minister.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief