Gezondheid

Kiemgetal leeft

Twee-derde van de Nederlandse geitenhouders heeft afgelopen jaar een kiemgetalprobleem gehad. Iets minder dan de helft hiervan gaf aan dat het om een moeilijk op te lossen probleem ging. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de 150 ingevulde enquêtes Kiemgetal Onderzoek, verspreid onder professionele melkgeitenhouders.

De enquête is uitgevoerd in het kader van het onderzoeksproject ‘duurzame beheersing van kiemgetal in geitenmelk’. Het doel is het in kaart brengen welke voeding-gerelateerde factoren samenhangen met een hoog kiemgetal in de melk. De komende periode zullen de resultaten van de enquête gekoppeld worden aan de melkkwaliteitsgegevens van de tankmelk en verder worden geanalyseerd. Dan zal duidelijk worden of er aanknopingspunten zijn om het kiemgetal op een duurzame manier onder controle te houden. Ook zijn er verschillende andere onderzoeken in gang gezet die nu en in de komende periode uitgevoerd gaan worden. In de loop van het komend jaar zullen dus veel resultaten beschikbaar komen.

De betrokkenheid om het hoge kiemgetal in de sector aan te pakken is groot. Veel geitenhouders hebben aangegeven interesse te hebben om mee te werken aan vervolgonderzoek.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief