Blog

Geitenstop, duidelijk niks duidelijk

Kent u een geitenhouder die door zijn dagelijkse werk te kampen heeft met longproblemen? Ik niet. Als verslaggever voor vakblad Geitenhouderij heb ik in de afgelopen zes jaar vooral kerngezonde dierliefhebbers gesproken. En toch neemt de hetze tegen de geiten nu wel erg serieuze vormen aan.

In acht van de twaalf provincies geldt een geitenstop. Daar komt naar alle waarschijnlijkheid ook Groningen bij. En deze week wordt er ook in Den Haag deelgenomen aan de discussie. Naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant hebben PvdA-kamerleden Lilianne Ploumen en William Moorlag hun collega’s Carola Schouten en Hugo Bruins de nodige vragen gesteld. Het doel? Een landelijke geitenstop.

Maar waarom? Er is immers meerdere vervolgonderzoeken bezig naar de mogelijke volksgezondheidsrisico’s die de geiten zouden veroorzaken. Helemaal niets daarover is op dit moment met zekerheid te zeggen. Over de oorzaak van een eventueel verhoogd risico op bijvoorbeeld longontsteking evenmin. Paniek bij de provincies lijkt ten grondslag te liggen aan de geitenverboden. En nu ook politiek Den Haag zich gaat bemoeien met de geiten, begint de problematiek die er misschien helemaal niet is grootse vormen aan te nemen.

Ik was bij een bijeenkomst van de Studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland. Daar was Brabants gedeputeerde Annemarie Spierings om de vooraf geselecteerde vragen te beantwoorden. Heldere antwoorden kwamen er niet, omdat ook in de herfst van 2018 al duidelijk was dat er, nogmaals, niets met zekerheid gezegd kan worden. Cijfertjes zijn er wel, die zijn er altijd. Eerder onderzoek in het zuiden van Nederland heeft aangetoond dat er in de nabijheid van geitenhouderijen net iets meer dan 0,1 procent extra longontstekingen gemeten zijn. Dat is 0,1 procent te veel natuurlijk, maar of de oorzaak bij de geiten ligt is nooit aangetoond.

In de spagaat, dus moet je als geitenhouder in Nederland lenig zijn. Je moet iets, maar je mag niets. Investeren in een luchtwasser kan, maar is niet mogelijk omdat je niet mag. Bovendien, welke geitenhouder gaat er nu investeren in iets dat later wellicht niet nodig blijkt te zijn. En ondertussen moet je maar je plezier zien te houden in je werk. Respect.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Blog
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Gerelateerd

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief