Gezondheid | Melken

Geitenhouders GIJS ondanks hitte 10 kg meer melk

In 2018 presteerden de geitenklanten van GIJS het om hun geiten gemiddeld 1.135 kg melk te laten produceren met 86,8 kg vet + eiwit. De 25% beste bedrijven realiseerden een productie van 1.343 kg melk met 102,2 kg vet + eiwit.

 

Deze jaarresultaten rollen uit de Melkgeitenmonitor van GIJS, waarin 18 bedrijven zitten waarvan jaarrond betrouwbare cijfers bekend zijn, en die gemiddeld 1.095 geiten hebben. Ten opzichte van 2017 wisten deze bedrijven, ondanks de lange en hete zomer van 2018, de resultaten te verbeteren met 10 kg melk en 0,6 kg vet en eiwit. GIJS verklaart deze stijging vooral door de aanpak rondom de hitte. Pieterjan Bakker: “Gedurende de zomer hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan rondom hittestress en daarmee direct aanvullende adviezen kunnen geven aan de geitenhouders. Daarnaast is onze duurmelkersaanpak verder uitgerold, waardoor de duurmelkers duidelijk beter op de melk blijven.”

Ook flink boven landelijk gemiddelde

Volgens GIJS ligt het landelijk gemiddelde van geitenhouders in 2018 op 1.093 kg melk met 82,9 kg vet en eiwit – gebaseerd op cijfers van verschillende bronnen waarin zo’n tweederde van de geitenhouders is meegenomen. Dat betekent dat GIJS-geitenhouders gemiddeld 42 kg melk en 3,9 kg vet + eiwit meer produceerden dan andere Nederlandse geitenhouders. “We zijn een bedrijf dat vooral saldo gericht (mee)denkt en daardoor een hoge productie nastreeft”, aldus Bakker. “Onze aanpak is erop gericht om geiten gezond en tegelijkertijd hard te voeren en daarmee beperken we uitval en verlies van melkproductie wat positief bijdraagt aan de technische resultaten.”

Verdere verbetering resultaten

GIJS groeit: in 2018 kwamen er nieuwe klanten bij en werd het team van stalnutritionisten uitgebreid. Voor de komende jaren verwacht GIJS dat haar geitenklanten een verdere verbetering van de resultaten kunnen realiseren. “Onze innovaties en onderzoeken laten zien dat dit mogelijk is. Deze verbetering moet vooral gezocht worden op het gebied van voeding en diergezondheid, en de samenhang daarin”, aldus Bakker.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
GezondheidMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief