Algemeen | Fokkerij

Genenbank geiten flink uitgebreid, maar nog onvoldoende

Het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN) van Wageningen UR heeft het afgelopen jaar de genenbankcollecties voor de Nederlandse Bonte geit, Witte geit en Toggenburger geit uitgebreid. De collecties bestaan nu uit 841 doses sperma van 20 Bonte bokken, 1.061 doses sperma van 22 Witte bokken en 334 doses sperma van 14 Toggenburger bokken.

De genenbankcollectie van de Nederlandse Landgeit, het vierde zeldzame Nederlandse geitenras, bestaat uit 4.734 doses sperma van 36 bokken. Het sperma wordt opgeslagen in vloeibare stikstof als ‘verzekering’ voor de lange termijn en ter ondersteuning van de fokkerij.
Op basis van stamboominformatie van de huidige fokpopulatie, en van de donorbokken waarvan reeds sperma is opgeslagen in de genenbank, werden bokken geselecteerd die interessant zijn voor uitbreiding van de genenbankcollecties. Een optimale collectie bevat namelijk bokken die de gehele diversiteit aanwezig in het ras representeren maar zo min mogelijk aan elkaar verwant zijn. De eigenaren van de geselecteerde bokken werden benaderd via de Nederlandse Organisatie van de Geitenhouderij (NOG), de stamboekorganisatie in Nederland waar de Bonte geit, Witte geit en Toggenburger worden geregistreerd.

Onvoldoende groot

Voor de Nederlandse Landgeit is er sprake van een voldoende grote genenbankcollectie waarmee het ras opnieuw zou kunnen worden opgebouwd in het geval het zou uitsterven. Voor de Nederlandse Bonte geit, Witte geit en Toggenburger geit is daar nog geen sprake van, ondanks de aanzienlijke uitbreiding het afgelopen jaar. Het CGN zou daarom graag vervolgacties inzetten. Voor vervolgacties is het CGN afhankelijk van het dekseizoen dat plaatsvindt gedurende het najaar omdat de kwaliteit van het sperma dan het hoogst is.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
AlgemeenFokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief