Management

Jonge Boerenfonds open op 1 januari 2020

Om startende jonge boeren of tuinders te ondersteunen bij het opzetten van een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf komt er een extra financieringsmogelijkheid beschikbaar. Via de Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten is het voor jonge boeren daarmee makkelijker om een lening te krijgen. Het kabinet investeert over meerdere jaren 75 miljoen euro in de regeling.

Dat schreef minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit begin oktober in een brief aan de Tweede Kamer. De regeling is nu in te zien; jonge boeren en financiers kunnen zich gaan voorbereiden op deelname aan de regeling, die vanaf 1 januari 2020 wordt opengesteld. Voor het krediet neemt de jonge ondernemer contact op met een deelnemende financier, die de kredietovereenkomst bij RVO indient voor de overheidsborgstelling.

Criteria

Om gebruik te kunnen maken van de regeling moeten jonge agrariërs een investeringsplan hebben, dat aan minimaal één van de kringlooplandbouw gerelateerde punten bijdraagt. Een voorbeeld van zo’n punt is de vraag: levert het bedrijf winst op voor ecosystemen (water, bodem, lucht), biodiversiteit en de natuurwaarde van het boerenlandschap. Andere criteria zijn o.a.: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal-economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, dierenwelzijn en waardering voor voedsel. Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Opleiding en coaching

Van de totale 75 miljoen euro uit het Regeerakkoord komt er 11 miljoen euro beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingtraject bij begeleiden van het overnameproces. Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de jonge agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief