Gezondheid

NVWA: laat geiten en schapen vaccineren tegen Q-koorts

Schapen- en geitenhouders zijn volgens de NVWA niet altijd goed op de hoogte van de regels voor het vaccineren van hun dieren tegen Q-koorts. Dat moet ieder jaar voor 1 augustus gebeuren. Met een digitale nieuwsbrief wil de NVWA de schapen- en geitenhouders aansporen om de dieren weer te laten inenten.

Vaccinatie tegen de zoönose Q-koorts is verplicht voor alle houders van schapen en geiten die bezoekers toelaten bij hun dieren, bijvoorbeeld kinderboerderijen, bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren en boerencampings. De vaccinatieplicht geldt ook voor bedrijven die 50 of meer melkschapen of -geiten houden.
Vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts verkleint de kans op besmetting, aldus de NVWA. Als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden.

12 maanden geldig

De verplichte Q-koortsvaccinatie is maximaal 12 maanden geldig en moet ieder jaar vóór 1 augustus uitgevoerd zijn. De verplichte vaccinatie moet ook vóór die datum voor ieder dier worden vastgelegd in het identificatie- en registratiesysteem (I&R) van RVO.nl. Als een dier pas op 31 juli gevaccineerd wordt, moet de vaccinatie dus ook nog dezelfde dag geregistreerd worden.

Voor publieksbedrijven zoals kinderboerderijen, bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren en boerencampings geldt verder dat zij geen bezoekers bij hun dieren mogen toelaten als hun dieren niet of niet op tijd zijn gevaccineerd.

Controle door de NVWA

De NVWA controleert of aan de vaccinatieplicht is voldaan. Geiten- en schapenhouders die hun dieren niet of niet op tijd hebben laten vaccineren, kunnen een boete krijgen van 2.500 euro. Voor het niet of niet op tijd registreren van de vaccinatie kan de NVWA een boete van 1.500 euro opleggen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief