Algemeen | Melken | Voeren

Goed ruwvoer zorgt voor minder krachtvoer verbruik

De voerwinst van geitenbedrijven is in 2019 toegenomen, blijkt uit de vergelijking van ForFarmers. Zij vergeleek haar geitenklanten met elkaar en rekent de voerwinst vooral toe aan een betere kwaliteit ruwvoer.

Uit de jaarresultaten van 2019 bleek dat de 71 geitenbedrijven die in 2019 met ForFarmers samenwerkten een gemiddelde melkproductie van 1.217 kg melk en 90 kg vet en eiwit bereikten. Het krachtvoerverbruik van deze bedrijven is afgenomen met 3 kg per 100 kg meetmelk, dit brengt het totale krachtvoerverbruik naar 62 kg per 100 kg meetmelk. De gemiddelde voerwinst (melkgeld minus ruwvoer, mengvoer en bijproducten) van de bedrijven was maar liefst 538 euro per geit. ForFarmers ziet de afname in krachtvoerverbruik vooral bij de bedrijven waarmee ze veel aandacht besteedt aan het verbeteren van de ruwvoerkwaliteit.

Verschillen tussen bedrijven

De 20% beste bedrijven (15 van de 71) realiseren een melkproductie van 1.418 kg melk met een voerwinst  van 651 euro per geit. Er zijn echter wel verschillen tussen bedrijven. De melkproductie per geit verschilde 644 kg per geit in 2019 over de 71 bedrijven, de kg vet en eiwit spreiding was 49 kg per geit.
Vooral in de voerwinst waren de verschillen groot. Het bedrijf met de hoogste voerwinst behaalt 716 euro per geit terwijl het bedrijf met de laagste voerwinst maar ongeveer de helft overhoudt: 378 euro. Dit is volgens ForFarmers toe te schrijven aan meerdere factoren, zoals huisvestingsvorm, leeftijd van de veestapel, ziektestatus en hittestressgevoeligheid.

Bron: ForFarmers

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief