Gezondheid

Vitalvé onderzoekt streefwaardes voor bloed en melk

De afgelopen paar jaar heeft Vitalvé Goat Academy, het onderzoeks- en trainingscentrum van Vitalvé in Rijkevoort, het bloed en de melk van geiten onderzocht. Het onderzoek was nodig omdat er voor geiten geen streefwaardes voor bloed of melk bekend zijn, waar dat bij koeien wel bekend is.

Tijdens het onderzoek zijn 800 monsters genomen van zowel eenjarige als oudere geiten, in de periode vier weken voor tot en met drie weken na aflammeren. In het bloed en de melk is gekeken naar waardes die inzicht geven in de gezondheid en stofwisseling van de geiten.

Beter managen

Door dit onderzoek heeft Vitalvé kritieke grenswaarden opgesteld om koppels geiten beter te kunnen managen. “Een geit in een negatieve energie balans zal meer BHBZ (BetaHydroxyBoterZuur) produceren, dit is namelijk een afbraakproduct van vetten,” legt Nard van den Berg, Vitalisator bij Vitalvé uit. Door het bloed van minimaal 10 hoogdrachtige geiten te onderzoeken kan nieuwe kennis worden verkregen dat beter inzicht geeft in het voermanagement op koppelniveau.

De methodiek die Vitalvé gebruikt is niet nieuw en wordt al langer in de rundveehouderij toegepast. “Maar niemand wist wat de streefwaardes voor geiten waren. Dit onderzoek geeft ons veel verhelderende inzichten. De streefwaardes liggen bij geiten in transitieperiode bijvoorbeeld heel anders dan bij lacterende geiten.”

Bron: Vitalvé

 

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief